Naslovna Info Gradiška U OVOM PERIODU GRAĐANI SE NAJVIŠE ŽALE NA UBODE KOMARACA I KRPELJA

U OVOM PERIODU GRAĐANI SE NAJVIŠE ŽALE NA UBODE KOMARACA I KRPELJA

GRADIŠKA – U ovom periodu, osim tegoba koje se kod građana javljaju zbog vrućina, česti su ubodi  insekata i alergijske reakcije, rekao je načelnik službe Hitne pomoći u Domu zdravlja Gradiška, Zlatko Kotaraš. On je naglasio da su najčešći ujedi krpelja i komarca.

Na ujed komarca su svi osjetljivi, rekao je Kotaraš i dodao da se kod određenog broja ljudi alergijske reakcije javljaju u nešto težem obliku.

On je naveo da simptomi nastaju u toku prva 24 časa i da su to najčešće lakše reakcije.

Lokalno se na mjestu ujeda javi svrab i kožna promjena, a od težih reakcija pojavi se svrab na većoj površini tijela, osip, koprivnjača ili anafilaksa tj.naglo širenje krvnih sudova i pad krvnog pritiska, objasnio je Kotaraš.

Zbog manjeg broja ujeda i kod odraslih i kod djece nije potrebno liječenje, a ako se radi o većem broju ujeda i otoku potrebni su lijekovi.

Potpuna zaštita od komaraca nije moguća, te da se preporučuje svjetlija odjeća dužih rukava i nogavica da bi najveći dio tijela bio pokriven, upotreba zaštitnih preparata i zaštitne mreže u prostorijama gdje se boravi. Kotaraš je istakao da ujed krpelja nije opasan, osim ako krpelj nije zaražen.

Nakon ujeda krpelja važno je nekoliko dana posmatrati promjenu na koži, naveo je Kotaraš i dodao da inkubacija traje 3 do 30 dana, a može da se produži i do pola godine.

Tu je najbitnije obratiti pažnju na mjesto ujeda i ako se pojavi kožna promjena potrebno je javiti se ljekaru, naglasio je Kotaraš.

On je istakao da su današnje preporuke da se krpelj ne ubija alkoholom ili benzinom, već izvadi pincetom.

U ovom periodu takođe je prisutan ujed osa, pčela i stršljena gdje su alergijske reakcije češće i teže, rekao je Kotaraš i naglasio da je  važno obratiti pažnju na mjesto ujeda i na vrijeme se obratiti ljekaru.

Radio Gradiška, Info plus kanal