Naslovna Info U Okučanima obilježena hramovna slava i slava Vijeća srpske nacionalne manjine (FOTO)

U Okučanima obilježena hramovna slava i slava Vijeća srpske nacionalne manjine (FOTO)

OKUČANI – Na Mitrovdan obiljeležena je hramovna slava i slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Okučani.

Svetu liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u centru Okučana predvodio je episkop slavonski Jovan uz sasluženje sveštenstva iz ove eparhije.

Proslave poput ove prilika su da se veliki broj mještana okupi i zajedno proslavi hramovnu slavu. Srpska pravoslavna crkva i lokalno opštinsko te županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine jedini su nosioci kulturnih i društvenih aktivnosti Srba na ovom području.

Zbog toga su ovakvi događaji veoma značajni, ne samo za Okučance, već i za Srbe iz okolnjih mjesta.

Tom prilikom osveštan je spomenik srpskim žtrvama rata 1991.-1995., čiju je izgradnju  finansirala Gradska uprava Gradiška.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Siniša Martinović, koji je i zamjenik načelnika opštine Okučani, rekao je da je okupljanje povodom hramovne slave i Vijeća srpske nacionalne manjine postalo tradicionalno.

Martinović je dodao da u Okučanima živi 22,7 odsto Srba, ali da ih je ranije u ovoj opštini bilo oko 90 odsto.

Zamjenica gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da je veliki značaj međusobne saradnje srpskih nacionalnih manjina iz Hrvatske sa predstavnici Grada Gradiška.

Episkog slavonski Jovan Ćulibrk rekao je da je najvažnije što su se vjernici okupili u obnovljenom hramu Svetog Dimitrija koji proslavlja svojih pedeset godina.

On je istakao da je ovaj hram srušen 1942. godine nakon čega je obnovljen i ponovo izgrađen 1969., te da je danas osveštan i spomenik srpskim žrtvama rata 1991.-1995. godine.