Naslovna Info Gradiška U NEDJELJU 19. JUNA OSVEĆENJE TEMELJA MANASTIRA KARANOVAC

U NEDJELJU 19. JUNA OSVEĆENJE TEMELJA MANASTIRA KARANOVAC

GRADIŠKA – Srpska pravoslavna eparhija banjalučka poziva vjernike na osvećenje kompleksa temelja istorijskog manastira Karanovac u Kijevcima kod Gradiške.

Kompleks temelja, koji će biti osvećen čini temelje manastirskog hrama, hrama u konaku i samog konaka.

Manastir Karanovac je zadužbina Nemanjića i građen je krajem 12. i početkom 13.vijeka, a njegovi ostaci otkriveni su iskopavanjem 2004. godine.
Teolozi i istoričari navode da su manastir Karanovac porušili Turci, te kamen od manastira upotrijebili za gradnju mostova, kule, magaze i druge objekte.

Osvećenje će obaviti trojica episkopa Srpske pravoslavne crkve sa više sveštenomonaha, sveštenika i đakona u nedjelju, 19. juna sa početkom u 11 časova.

Ovaj arheološki lokalitet zanimljiv je jer se na njemu mogu sagledati najmanje dva milenijuma kulturne baštine. Pored srednjovjekovnog manastira i nekropole pronađeno je rimsko poljoprivredno imanje, vila rustika iz vremena od prvog do četvrtog vijeka, te dvije crkve brvnare iz turskog perioda, iz vremena druge polovine 16. i 19. vijeka.

U sklopu manastirskih konaka planirana je i izgradnja i muzeja, gdje će biti izloženi najznačajniji eksponati, pronađeni kroz arheološka istraživanja u posljednjih dvadesetak godina.

Završetak obnove kompleksa, na mjestu gdje su prve bogomolje izgrađene prije dva milenijuma i koje svjedoče o nastanku i razvoju srpske istorije i kulturne baštine, planiran je do 2025. godine.

Autor: Boško Grgić