Naslovna Info Gradiška U MAŠIĆIMA KOD GRADIŠKE OBILJEŽENO 25. GODINA OD OSNIVANJA 16. KRAJIŠKE MOTORIZOVANE...

U MAŠIĆIMA KOD GRADIŠKE OBILJEŽENO 25. GODINA OD OSNIVANJA 16. KRAJIŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE VRS

GRADIŠKA – Služenjem parastosa za poginule borce i polaganjem vijenaca u Mašićima je juče obilježeno 25. godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske.

Pukovnik Ilija Lukić, koji je bio pripadnik ove brigade, rekao je da ni nakon 25 godina na pravi način nije vrednovana žrtva koju su podnijeli borci ove brigade.

“Ratni vojni invalidi su prepušteni sami sebi i mnogi u kolicima prodaju razne stvari na tezgama kako bi preživjeli. Borci su nakon završetka rata naišli na zamandaljene kapije svojih preduzeća, a drštvena imovima rasprodata je u bescijenje”, istakao je Lukić.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Željko Savanović, koji je bio borac ove brigade, kaže da su mu danas pomiješana osjećanja, s jedne strane osjeća ponos, a s druge tugu za saborcima koji su dali živote za Srpsku. “Ipak, borba nije bila uzaludna. Imali smo se za šta boriti jer je Republika Srpska najveće ostvarenje u istoriji srpskog naroda u BiH”, zaključio je Savanović.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da je 16. Krajiška motorizovana brigada dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske. “Potrebno je da Republiku Srpsku učvršćujemo izgradnjom pravne države, podizanjem privredne aktivnosti i zaposlenosti kako bismo sačuvali narod na ovim prostorima”, naglasio je Latinović.  On je podsjetio da je opština Gradiška početkom prošle godine izgradila centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i da su trenutno u toku aktivnosti na izradi planske dokumentacije za postavljanje ploča oko spomen-obilježja sa ispisanim imenima 609 poginulih boraca sa područja Gradiške.  “Ovih dana iz budžeta opštine isplatićemo više od 120.000 maraka najugroženijim borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima”, rekao je Latinović.

Vijence su na spomen-obilježje u Mašićima položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici opštine Gradiška, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, 16. Krajiške motorizovane brigade, Boračke organizacije Republike Srpske, SUBNOR-a, te brojne druge delegacije.

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića na svoj ratni put dug 1.727 dana. Brigada se borila na ukupno 20 ratišta u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i na Manjači. Kroz ovu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 434 ih je dalo živote za Republiku Srpske, a oko 2.000 je ranjeno. Za sve učinjeno u otadžbinsko-odbramenom ratu brigada je dobila Orden Nemanjića – najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Radio Gradiška