Naslovna Kultura Izložbe U Kulturnom centru otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

U Kulturnom centru otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška sinoć je svečano otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću, jednom od najvećih naučnika 20. vijeka. Postavku čini 28 banera gdje su na ilustrativan i efektan način predstavljeni život i
dostignuća Milutina Milankovića Srbina iz Dalja i” putnika kroz vasionu i vijekove”.

Izložbu je organizovao Savez inovatora Republike Srpske u saradnji sa Kulturnim centrim Gradiška, povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića.

Direktor Kulturnog centra Željko Blagojević izrazio je zadovoljstvo što karavan izložbe o Milankoviću kreće upravo iz Gradiške, odakle će svoj put nastaviti širom Republike Srpske.

-Nakon izložbe o Nikoli Tesli ,našim sugrađanim predstavljamo još jednog velikog naučnika Milutina Milankovića. Ova izložba svojevrsni je uvod u sljedeći projekat Kulturnog centra ,pod nazivom „Srijeda-dan nauke i prosvjete u Kulturnom centu“, gdje ćemo najmlađima pokušati približiti nauku, rušiti predrasude i mitove o naučnicima kao takozvanim „štreberima“ sa velikim naočalama. Kroz biografije poznatih ljudi iz svijeta nauke, koji su ostavili neizbrisiv trag i unaprijedili našu civilizaciju i potvrdili sebe, želimo da djeci i mladim približimo te značajne ljude, koji su kao i sva obična radoznala djeca, prolazila različite razvojne puteve i dostigli najveće uspjehe, istakao je Blagojević.

Blagojević je naveo da je cilj novog projekta Kulturnog centar da na zanimljiv način približi nauku djeci, da pomogne razvoj djece i pokuša identifikovati one koji su nadareni ili imaju određenu skolnosti prema određenoj nauci ili naučnoj oblasti.

Blagojević je naglasio da da će uputiti poziv svim školama sa područja Gradiške da organizuju posjetu svojih učenika ovoj izložbi.

Koristim priliku da pozove i sve roditelje da sa svojom djecom prošetaju do Kulturnog centra i zajedno pogledaju izložbu od dostignućima jednog od naših najvećih naučnika,Milutina Milankovića, poručio je Blagojević.
LJubiša Pašić, sekretar Saveza inovatora rekao je da Savez inovatora Republike Srpske povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića i 110 godina od njegovog dolaska na Beogradski univerzitet organizuje izložbu na kojoj su predstavljena djela i dostignuća ovog velikog naučnika.

-Raduje nas činjenica što je Kulturni centar sa zadovoljstvom prihvatio našu izložbu i što naš karavanom izložbe o Milankoviću kreće upravo iz Gradiške, a završava se u junu 2020.godine u Školskom centru „Milutin Milanković“ u Milićima,istakao je Pašić.

Pašić je naglasio da se na našim prostorima malo zna o Milankoviću, te da on je nažalost zaboravljen i zapostavljen, dok su njegova dostignuća i djela svakim danom su sve veća.

-Milanković je jedan od nacitiranijih svjetskih naučnika, a pored Tesle i Pupina jedan od naših najvećih naučnika. NJegovo djelo osunčanja planete Zemlje,čiji princip važi i za sve ostale planete Sunčevog sistema, najveće je naučno djelo kod Srba u 20.vijeku, a smatra se i jednim od dvadeset najveći naučnih dostignuća prošlog vijeka, objasnio je Pašić.

Pašić je dodao da je postavka o Milankoviću svojevrsna ilustrovana čitanka koja prikazuje njegov život i najvažnija naučna dostignuća, koja treba da inspiriše i podstakne mlade ljude, da istražuju i izučavaju naučna dostignuća Milutina Milankovića i na kraju da se se bave naukom.

Izložbi je prisustvovao i zamjenika Generalnog sekretara Vlade RS, Marko Šukalo koji je ovom prilikom istakao da se plan rada Vlade RS poklapa sa planom i radom Saveza inovatora RS, te da Vlada pomaže rad inovatora i organizovanje izložbi ovakvog tipa čiji je cilj učenje o veliki srpskim naučnicima svjetskog glasa, kakav je i Milutin Milanković.

Izložba „Milanković“ otvorena je u Kulturnom centru Gradiška narednih 15 dana.