Naslovna Info Gradiška U Krajišniku i Bereku služeni parastosi i položeni vijenci u pomen poginulim...

U Krajišniku i Bereku služeni parastosi i položeni vijenci u pomen poginulim borcima

GRADIŠKA – U  Mjesnim zajednicama Krajišnik i Berek danas su služeni pomeni i položeni vijenci na spomen- obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pomen za poginule borce organizovala je  Gradska boračka organizacija Gradiška, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Gradskom upravom Gradiška, Mjesnom boračkom organizacijom i Mjesnim zajednicama Krajišnik i Berek.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da je obaveza Gradske uprave da poštuje tradiciju davanja pomena poginulim borcima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

Adžić je naglasio da će Gradska uprava podržati rad Gradske boračke organizacije, porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

On je naveo da je u prethodne četiri godine završena Monografije poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja  Gradiške i Centralno spomen obilježje i dodao da će u narednom periodu biti izgrađena i Spomen soba za poginule borce iz prethodnog Odbrambeno-otadžbinskog rata, Prvog svjetskog rata  i Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić je istakao da je zadovoljan saradnjom sa Gradskom upravom i gradonačelnikom ,i dodao da su u proteklom periodu  zahvaljućuji njima uspjeli realizovati nekoliko projekata koji se odnose na poboljšanje socijalnog stanja pripadnika boračkih kategorija.

Član Savjeta mjesne zajednice Krajišnik Marko Šukalo je istakao da je osam boraca iz ove mjesne zajednice dalo svoje živote za slobodu i Republiku Srpsku.

Šukalo je naveo da se u Krajišniku svake godine tradicionalno održava Memorijalni šahovski turnir u čast poginulih boraca, te naglasio da je obaveza mladih da čuvaju uspomenu na poginule borce Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Mjesne Boračke organizacije Berek Petak Džakula je rekao da su  tri mještanina  ove mjesne zajednice dali svoje živote za Republiku Srpsku, te da je je na spomen-obilježju  u Bereku izgrađena ograda, rasvjeta i jarboli, i da je u narednom periodu neophodno sanirati ploče na spomeniku.

Izvor: Radio Gradiška