Naslovna Info BiH U KOTORU PROMOVISANA KNJIGA O PROTI SUBOTIĆU

U KOTORU PROMOVISANA KNJIGA O PROTI SUBOTIĆU

U ime domaćina prisutne je pozdravio paroh kotorski protojerej – stavrofor, Momčilo Krivokapić, a o porodičnom stablu Subotića, čija porodica potiče sa Ledenica u zaleđu Risna, govorio je Dušan Davidović član uprave Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo Kotor 1839.Korijeni Subotića su još dalje, u Staroj Hercegovini u okolini Gacka, gdje su bježeći od Turaka došli pod prezimenom Petković.

Kako je bila subota kada su stigli, na predlog domaćina, a kako bi sakrili trag, uzeli su prezime Subotić, a kasnije se i raselili u raznim pravcima.

Dušanka Subotić Homen je protina unuka i živi u Beogradu.Autor knjige, teolog Dario Drinić, je inicijator projekta posvećenog vraćanju uspomene na protu Subotića,Njegova knjiga govori o liku i djelu gradiškog prote, koji je pet puta biran za narodnog poslanika Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, a koga su ustaše ubile 5. maja 1941. godine.Bistu u spomen parku u Gradiški otkrili su u maju protini potomci, a autor knjige Dario Drinić je kazao da je u redove i među njene korice pretočen Subotićev život.

“To je jedan buran život koji sabira trud, pregalaštvo, sveštenstvo i služenje narodu ovog kraja. Prota Subotić je bio taj koji je predvodio narod, vodio napretku, bio ktitor i graditelj. Jedan je od najpoštovanijih ljudi u Gradišci u to vrijeme i svakako je zaslužio ovakav dan poslije 77 godina od njegove mučeničke smrti”, naveo je Drinić.Prota Subotić je nosilac pet ordena koji su njegovi potomci iz Kanade darovali Zavičajnom muzeju Gradiške.

Na sveštenikovom grobu piše “Prota i narodni poslanik ubijen od ustaša 5. maja u selu Vrabanja kod Banjaluke”.Drinić podatke prikupljao oko godinu i po dana.Film “Gradiški prota” autora Milana Pilipovića snimljen za tri mjeseca.Prota Dušan Subotić, sin sveštenika Jove i Marije, rođen je 1884. godine u Gradišci, u kući blizu hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

Završio je osnovnu školu u Gradišci, Bogosloviju u Reljevu, a rukopoložen je 1906. godine za paroha u selu Laminci, kod Gradiške, gdje ostaje do 1912. godine, kada postaje gradiški prota.
U vrijeme Prvog svjetskog rata prota Subotić je bio četiri godine u zatvoru u Banjaluci i Zenici, nakon čega se vraća u Gradišku i formira narodna vijeća, a 1818. godine postaje član Radikalne stranke.

Za narodnog poslanika bio je biran pet puta – 1920, 1923, 1925, 1935. i 1938. godine.
Najvažnije njegovo djelo, u duhovnom smislu, jeste gradnja novog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, velelepne građevine u srpsko-vizantijskom stilu izgrađene 1927. godine, a koja je porušena 1941. godine.
Prota Dušan Subotić mučenički je stradao 5. maja 1941. godine od ustaške ruke, zajedno sa vladikom Platonom, a narod gradiškog kraja prenosi legendu da je uhapšen, svezan za kola i tako odveden iz Gradiške u Banjaluku.Na promociji u Kotoru pjevao je hor SPD Jedinstvo Kotor 1839.