Naslovna Info Gradiška U Jablanici kod Gradiške održana 15. manifestacija “Jabuke i knjige”

U Jablanici kod Gradiške održana 15. manifestacija “Jabuke i knjige”

GRADIŠKA – Petnaesta manifestacija „Jabuke i knjige“ održana je juče u etno selu „Bjelovuk“ u Jablanici.

Idejni tvorac i organizator manifestacije književnik Rado Dimitrijević, rekao je da u 15 godina, od kad postoji manifestacija, pristiglo mnogo pjesama poznatih ali i manje poznatih pjesnika ali da je običaj nagraditi ih skulpturom “Jabuke i knjige” skulptora Željka Gajića.

Dimitrijević je naveo da je ove godine na literarni konkurs o temi jabuke i knjige stiglo 59 radova 47 pjesnika iz Republike Srpske, FBiH i Srbije.

Žiri, koga čine književnici Ranko Preradović, Nebojša Ivaštanin i Rado Dimitrijević, prvo mjesto za najbolje pjesme inspirisane jabukom i knjigom dodijelio je pjesnikinji Savi Guslov Marčeta iz Banjaluke za pjesmu “Jabuka iz mog kraja” i Stojanu Jankoviću iz Beograda za pjesmu “Nijema ljubav”.

Književnica Sava Guslov Marčeta istakla je da je u svojoj pjesmi otpjevala ženu sa zmijanjskog kraja povezajući ju sa jabukom.

Predsjednik Skupštine opštine Gradiška Milenko Pavlović prilikom otvaranja manifestacije “Jabuke i knjige” rekao je da je na manifestaciji proglašena najbolja jabuka, simbol života i zdravlja i najbolje književno djelo, simbol znanja i mudrosti.

U kulturno-umjetničkom programu manifestacije nastupio je glumac Predrag Medojević, Radenka Ševa i učenici Osnovne škole „Mladen Stojanović” iz Podgradaca.

Učenicima Nikoli Dončiću i Dajani Lukić uručene su nagrade i priznanja za najbolje glumačke sposobnosti na dramskoj priredbi ove manifestacije.

Za najuspješnijeg izlagača različitih sorti voća izabran je Božo Šešum.

Prije početka proglašenja najboljih pjesnika manifestacije “Jabuke i knjige”, služen je parastos za poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata i žrtve fašističkog terora, a vijence na spomen-obilježja položili su predstavici opštine Gradiška, opštinske Boračke organizacije i Mjesne zajednice Jablanica.

Manifestacija je organizovana uz pomoć Udruženja književnika RS – podružnice Gradiška i voćara potkozarskog kraja, a pod pokroviteljstvom načelnika opštine Gradiška, Zorana Adžića.