Naslovna Info Gradiška U gradonosne oblake do sada ispaljeno 312 raketa

U gradonosne oblake do sada ispaljeno 312 raketa

GRADIŠKA – Od početka ovogodišnje aktivne protivgradne sezone  u gradonosne oblake ispaljeno je 312 raketa. Strijelci ‘Protivgradne preventive Republike Srpske’ bili su na visini zadatka, pa su izbjegnute štete od eventualnog grada. 

-Od početka sezone, 15. aprila, imali smo osam dana sa dejstvima i četiri dana radarskog izviđanja. Ispaljeno je 312 raketa i do sada nije bilo znatnije štete na terenu. Dejstvovali smo sa automatskim lanserima klasičnim stanicama sa strijelcima i uz to prizemnim generatorima, rekao je mr Tihomir  Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske. 

Dejanović je potvrdio da je juče ispaljeno 29 raketa na području Prijedora, Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Bijeljine.

U  sistemu protivgradne preventive nalazi se  30 lokalnih zajednica, a od ove sezone su i opštine Novi Grad , Krupa na Uni i Kostajnica.

-Na branjenom području od 1.1 miliona hektara raspoređeno je 200 klasičnih lansera, 35 prizemnih generatora i 58 automatskih lansera.Za ovu sezonu nabavljeno je 2565 protivgradnih raketa što je dovoljno rekao je Tihomir Dejanović direktor Protivgradne preventive Republike Srpske.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je prilikom nedavnog obilaska lijevčanskih povrtlara da je protivgradna djelatnost izuzetno dobro organizovana i vođena i predstavlja veliku dozu sigurnosti domaćoj poljoprivredi.