Naslovna Info Gradiška U GRADIŠKOM DNEVNOM CENTRU ZA DJECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU ”MI SMO...

U GRADIŠKOM DNEVNOM CENTRU ZA DJECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU ”MI SMO DIO VAS” OTVORENA SENZORNA SOBA

GRADIŠKA – Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju „Mi smo dio vas“ u Gradišci juče je otvorena senzorna soba, namijenjena djeci koja imaju poteškoće sa senzornom integracijom, posebno djeci sa autizmom.

Senzornu sobu svečano su otvorili načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i član Kluba Lajens /Liones/ iz Švajcarske, Saša Gelbhaus, koji je donirao opremu za senzornu sobu vrijednu oko 20 hiljada maraka.

Latinović, se zahvalio i uručio zahvalnice Gelbahausu i donatorima iz Švajrske, koji su svojom donacijom, kako je rekao, unaprijedili rad Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Gradišci. Latinović je rekao da opština Gradiška posebno brine o djeci sa smetnjama u razvoju i kroz rad Dnevnog centra „Mi smo dio vas“ i uz pomoć kvalifikovanog kadra i savremene opreme. Opstina nastoji da sve usluge zbrinjavanja ove djece, koje su pružane u Centru „Zaštiti me“ u Banjaluci, budu dostpune i u Gradišci. „Već od jeseni želimo da pružimo kopletnu uslugu zbrinjavanja djece sa smetnjama u razvoju i da Gradiška postane primjer i drugim opštinama kako u skladu sa Zakonom o socijaloj zaštiti pomoći ovoj djeci i njihovim roditeljima“, naglasio je Latinović.

Saša Galbhaus, koji je rođen u Gradišci, a trenutno živi u švajcarskom gradu Biberist gdje ima Dom za stara lica, rekao je da je član Kluba „Lajens“ već pet godina i da je on bio pokretač ideje da se senzorna soba donira Dnevnom centru u Gradišci, što su članovi ovog kluba i prihvatili. Gelbhaus je pojasnio da je Klub „Lajens“ dobrotvorna i najveća volonterska organizacija u svijetu,koja ima oko dva miliona članova, čiji je cilj pružanje pomoći onim kojima je nepohodna i podsticanje druženja ljudi iz svih krajeva svijeta.

Direktor Centra za socijalni rad Gradiška, koji upravlja radom Dnevnog centra „Mi smo dio vas“, Suzana Šormaz  navela je da na području opštine Gradiška ima četrnaestero djece sa autizmom i pervazivnim poremećajima koji imaju senzo-motoričke i poteškoće sa senzornom integracijom.  „Senzorna soba s radom počinje od jula, nakon završetka edukacije osoblja koje će raditi sa djecom sa smetnjama sa senzornom integracijom. Dnevni centar „Mi smo dio vas“, koji trenutno ima dvadeset korisnika, s radom senzorne sobe će proširiti obim usluga zbrinjavanja djece sa smetnjama u razvoju a oština Gradiška unaprijediti sistem socijalne zaštite ove djece“, naglasila je Šormazova.

Saša Kasagić, naveo je da je njegovo djete, koje ima autizam, do sad koristilo senzornu sobu u Banjaluci i da su nakon terapija mnoge senzorne poteškoće sa kojima je imao probelema sada nestale, te izrazio zadovoljstvo što će sada moći koristiti senzornu sobu i u Gradišci. Otvaranju senzorne sobe u Dnevnom centru „Mi smo dio vas“ u Gradišci prisustvovali su i predsjednik Lajens kluba Jorg Misteli, član ovog kluba Martin Blazer, koji je i predsjedik opštine Biberist u švajcarskom kantonu Soloturn, i predsjednik komisije za donatorske projekte ove opštine Matin Folenvajder. Prisusvovali su i korisnici usluga Dnevnog centra, predstavnici ustanova i organizacija s područja Gradiške i drugi gosti.

Radio Gradiška