Naslovna Info Gradiška U Gradiški stanje teško, ali POD KONTROLOM: Svaki pomak u liječenju je...

U Gradiški stanje teško, ali POD KONTROLOM: Svaki pomak u liječenju je POBJEDA

GRADIŠKA – U gradiškoj Bolnici od posljedica virusa korona na liječenju je 57 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, sa tendencijom pada broja oboljelih, rekao je za Srpskainfo Rajko Dodik, direktor ove zdravstvene ustanove.

UJedinici intenzivnog liječenja je šest pacijenata oboljelih od virusa korona, od kojih su dva na respiratoru.

U periodu najvećeg stepena zaraze u Bolnici je bilo za trećinu više pacijenata.

– Kliničke slike oboljelih su nešto blaže nego prethodnih dana, mada je situacija i dalje teška. Naravno da sa optimizmom pratimo ovu tendenciju i svaki korak ka boljem doživljavamo kao malu, ali važnu pobjedu. Svaki pomak ka boljem za nas je ohrabrujući – kaže Dodik.

Prošireni kapaciteti

On takođe naglašava da su bolnički kapaciteti za kovid pacijente maksimalno prošireni.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Imamo 90 mjesta u bolnici, gdje je skoro dvije trećine kapaciteta u kovid režimu. Odjeljenja pulmologije i neuropsihijatrije prilagođena su za potrebe liječenja pacijenata od korone. Na internom odjeljenju smješteni su bolesnici koji imaju povišenu temperaturu ili čekaju rezultate testiranja, kao i intenzivna kovid-njega formirana za veoma teške, životno ugrožene pacijente – naglasio je Rajko Dodik, direktor Opšte bolnice Gradiška, gdje zbrinjavaju i pacijente sa područja drugih opština, prvenstveno Srpca, Kozarske Dubice, Prnjavora, Laktaša, te Kostajnice, Novog Grada…

PROČITAJTE JOŠ

Posljednjih dana prosječno primamo po nekoliko pacijenata, kažu u bolnici, podsjećajući na period prije mjesec dana kada su dnevno zbrinjavali po deset i više pacijenata.

Branka Milošević, načelnica pulmologije i rukovodilac Kovid odjeljenja Bolnice Gradiška, rekla je da je klinička slika oboljelih u jesenjem talasu, u poređenju sa početkom pandemije u martu, mnogo teža i kompleksnija.

To obrazlaže, pored ostalih činjenica, povećanom potrošnjom kiseonika.

– Ranije je pacijentu bilo potrebno dvije do tri litre kiseonika u minutu, a sada od 20 do 30 litara, što zavisi od razmjere plućnih upala i teškoća prilikom liječenja. Takođe, kod dijela pacijenata virus remeti cirkulaciju krvi, a to izaziva višestruke i teške posljedice po zdravlje – rekla je Branka Milošević.

MANJAK MEDICINARA

Virusom korona, u različitim periodima zaražen je dio medicinskog osoblja u gradiškoj Bolnici, prvenstveno ljekara i medicinskih sestara. Zbog toga su privremeni manjak zaposlenih prebrodili dodatnim angažovanjem nezaposlenih medicinara te u najvećoj mjeri uspješno riješili i ovaj problem.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.