Naslovna Info Gradiška U Gradišci zaustavljena 2 kamiona

U Gradišci zaustavljena 2 kamiona

GRADIŠKA – Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su proizvođači mlijeka na carinskom terminalu u Gradišci blokirali ulazak jednog kamiona sa surutkom u prahu iz Holandije i kamiona sa margarinom, za koji se provjerava da li je na bazi mlijeka ili je biljnog porijekla.

Usorac je naveo da je policija Federacije BiH juče u Orašju, Bijači i Gorici sprečavala dolazak proizvođača mlijeka na granice, ali da je uspostavljena potpuna kontrola uvoza mliječnih proizvoda na carinskim terminalima Gradiška i Izačić.

“Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić danas obilazi carinske terminale Bijača i Gorica, i tokom dana, uz Gradišku i Izačić, imaćemo potpunu kontrolu na svih pet carinskih terminala u BiH, preko koji se vrši izvoz i uvoz roba biljnog i životinjskog porijekla”, istakao je Usorac.

On je ponovio da će blokada carinskih terminala trajati do ispunjenja postavljenih zahtjeva prema vlastima BiH za uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka u iznosu od 0,72 KM i obezbjeđivanje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

“Mljekari su danas poslali zahtjev za ukidanje tri carinska terminala za uvoz i izvoz roba biljnog i životinjskog porijekla – Gorica, Orašje i Izačić, jer oni nisu bili predmet pregovora sa EU. Drugi zahtjev, koji će sutra biti postavljen vlastima BiH, jeste da do nove godine riješe problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i omoguće promet ovih proizvoda u oba smijera”, naglasio je Usorac.

Prema njegovim riječima, nije bilo nikavih problema tokom blokade terminala i sve ostale robe, osim mlijeka i mliječnih proizvoda, nesmetano prolaze, a ostvarena je i odlična saradnja sa policijom i rukovodstvom carinskog terminal u Gradišci.

Na carinskom terminalu u Gradišci trenutno se nalazi desetak poljoprivrednih mašina.

SRNA, NN