Naslovna Info Gradiška U Gradišci sahranjen Borislav Šokčević

U Gradišci sahranjen Borislav Šokčević

GRADIŠKA – Na groblju Brestovčina u Gradišci danas je sahranjen Borislav Šokčević (69), specijalista interne medicine.

Prije sahrane održana je komemoracija u Kulturnom centru u Gradišci.

Na komemoraciji prim. dr Vlado Marjanović rekao je da je Borislav Šokčević bio humanista, intelektualac i veliki prijatelj.

-Kakav je bio prema pacijentima i koliko je života spasio to samo on zna i mi ćemo mu vječno biti zahvalni – rekao je Marjanović.

Kustos istoričar Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić rekao je da će Gradiška tek u budućnosti osjetiti težinu gubitka Borislava Šokčevića.

-On je dao veliki dobrinos našem gradu gledanonsa kulturne, društvene i istorijske strane – rekao je Vujčić.

Borislav Šokčević rođen je 29. juna 1948. godine u selu Kijevci kod Gradiške. Završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine u Zagrebu. 1986. godine osnovao digestivnu endoskopiju pri internističkoj službi.

Petnaest godina rukovodio internističkom službom, a šest godina rukovodilac Izvršni sekretar podružnice ljekara BiH u Gradišci.

Objavio petnaest radova iz struke, od kojih tri u jugoslovenskim časopisima.

1979. godine dobitnik zlatne plakete Saveza lekarskih društava Jugoslavije. Dobitnik povelje Opštine Gradiška. Mnogostruki dobrovoljni davalac krvi sa šest priznanja i više zahvalnica.

U tri decenije svoga stvaralaštva imao je devet samostalnih izložbi.

Neke od izložbi su “Gradiška nekad i sad”, “Svetogorske skice”, “Albanska golgota”, “Svjetlost i sjenka duše”, …

Za Boru, kako su ga u gradu na Savi mnogi oslovljavali, njegove kolege po kistu ili bijelom ljekarskom mantilu, uvijek su govorili da je on specijalista tuđe i svoje duše, da je veliki humanista, prijatelj, uvijek raspoložen i pristupačan stručnjak koji je uvijek imao razumevanja i strpljenja za sve ljude ophrvane bolešću i nedaćama.

Foto: Radio Gradiška