Naslovna Info Gradiška U Gradišci prikazan film o Majoru Tepiću “Nebo nad Bjelovarom”

U Gradišci prikazan film o Majoru Tepiću “Nebo nad Bjelovarom”

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška sinoć je prikazan dokumentarni film “Nebo nad Bjelovarom” autora Nedeljka Lajšića posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u Bjelovaru septembra 1991. godine.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Sala Kulturnog centra bila je premala da primi sve Gradiščane koji su željeli da pogledaju film o narodnom heroju majoru Tepiću,  srpskom junaku i borcu, koji je štiteći skladište municije, dao svoj život.

Autor filma Nedeljko Lajšić istakao je da je film “Nebo nad Bjelovarom” naš dug prema heroju Milanu Tepiću koji će svjedočiti o njegovom djelu.

-Poruka filma je antiranta, a na dosadašnjih jedanaest projekcija u Republici Srbiji i Republici Srpskoj dvorane su bile pune, zato što je major Tepić ne samo nama već i generacijama koje dolaze pokazao kako se brani i voli zemlja – rekao je Lajšić koji je dodao da je prvi put film prikazan krajem septembra u Domu vojske Srbije u Beogradu

Sin majora Milana Tepića, Aleksandar izrazio je zadovoljstvo što je u Gradišci da pruži podršku i zahvalnost autoru filma Nedeljku Lajšiću.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić juče je upriličio i prijem za autore dokumentarnog filma „Nebo nad Bjelovarom“ i porodicu narodnog heroja Milana Tepića o čijem herojskom podvigu i govori prethodno pomenuti film.

Načelnik Adžić je istakao da djelo majora Milana Tepića je herojsko djelo čovjeka koji je želio da zaštiti svoj narod.

-Naša je obaveza da se uvijek sjetimo herojskog djela Milana Tepića, da ne zaboravimo i da nam to bude nauk i opomena da se borimo za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima, da jačamo ekonomski politički i na sve načine Republiku Srpsku i to je jedini način našeg opstanka na ovim prostorim – istakao je Adžić koji je dodao da je naša obaveza da zapišemo, zabilježimo i ne prepustimo zaboravu ovakve događaje.

Načelnik Adžić uručio je Aleksandru Tepiću sliku-portret njegovog oca kao simbol sjećanje na taj jedinstveni herojski čin.

Zbog ovog čina major Tepić postuhmno je odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.