Naslovna Kultura Knjige U Gradišci predstavljena monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“

U Gradišci predstavljena monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška održana je promocija monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“, čiji su autori dr LJubiša Preradović, dr Milijana Okilj, dr Miroslav Malinović i mr Gordana Preradović.

Monografija pruža uvid u viševjekovnu istoriju boravka nacionalnih manjina na teritoriji ne samo današnje Republike Srpske, nego i njenih pravnih prethodnika, sa posebnim ciljem predstavljanja njihovih vjerskih objekata, kao najznačajnijim materijalnim tragovima njihovog boravka na našim prostorima.

-Cilj monografije „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ je primarno dokumentovanje i valorizacija arhitektonskih karakteristika ovih objekata, a pored toga i opšta promocija i prezentovanje ovog značajnog fundusa vjerskih objekata, kao posljedice života i djelovanja više nacionalnih manjina u Republici Srpskoj kroz nekoliko vijekova, rekao je jedan od autora, dr LJubiša Preradović.

Preradović je istako da su u monografiji detaljno, tekstualno i slikovito prikazana 34 vjerska objekta nacionalnih manjina na područji Republike Srpske, od koji se tri vjerska objekta: njemačke, ukrajinske i poljske manjine nalaze na području opštine Gradiška.

Prema riječima autora, monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ predstavlja rezultat višegodišnjeg multidisciplinarnog rada više stručnjaka iz oblasti arhitekture i zaštite graditeljskog nasljeđa, demografije, turizma, prava i informatike.

U poglavnju monografije opisani su i vjerski objekti , prvenstveno sinagoge, koji su srušeni, a prema riječima autora danas u RS ne postoji ni jedna sinagoga.

Nakon Gradiške, monografija će biti predstavljena u Srpcu, Prijedoru i Prnjavoru.
Promociji monografije“Vjerski objekti nacionalnih manjina u RS“ u Gradišci prisustvovao je ministar prosvjete i kulture RS, Dane Malešević.