Naslovna Info Gradiška U GRADIŠCI ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA ”POJTE I UTROJTE” (Foto)

U GRADIŠCI ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA ”POJTE I UTROJTE” (Foto)

Svečana Svetosavska akademija pod nazivom “Pojte i utrojte“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi, održana je sinoć u Kulturnom centru u Gradišci.

IMG_20160127_191216

U programu su učestvovali: djeca iz predškolske ustanove „Lepa Radić“ Gradiška, učenici gradiških  osnovnih i srednjih škola, Gradski djevojački hor „Lira“, „Grad pozorište“ Gradiška, KUD „Kolovit“ i učenici OMŠ“Branko Smiljanić“.

IMG_20160127_190805

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, istakao je da je Sveti Sava ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriju te da bi bez njegovog imena i djela srpski narod u kriznim vremenima teško sačuvao svoju duhovnost i državnost. Latinović je dodao da se Gradiška pridružila brojnim opštinama koje organizuju Svetosavsku akademiju i time doprinose očuvanju lika i djela prvog srpskog arhiepiskopa, ali i šalje poruku aktuelnoj politici da sve ono za šta se zalagao Sveti Sava treba da bude misao vodilja političarima u Republici Srpskoj.

IMG_20160127_190725

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Gradiške, Mirko Milisavić, rakao je da sve što je vrijedno u istoriji srpskog naroda nosi pečat Svetoga Save, kako u prosvjeti tako i u srpskoj državnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Milisavić je istakao da  “nezavisnost Srpske pravoslavne crkve i jedinstvo srpske države nose pačat duhovnosti dvoglavog orla kao sinteze duhovne i svjetovne vlasti” i da je tako jedino bilo moguće “očuvati srpsku državnost na vjetrometini izmeđi istoka i zapada”. “Nemanjići su kada je to trebalo biti, bili istok zapadu, a zapad istoku, a nakon potpadanja pod petvjekovno ropstvo kult Svetog Save i njegove vrijednosti vodili su srpski narod kroz taj tunel mraka i izveli ga ka cilju svjetlosti, sačuvavši duhovnost, vjeru i sve ostale vrijednosti”, naglasio je Milisavić.

Autor Svetosavske akademije u Gradišci, Radana Vila Stanišljavić,  naglasila je da akademija pod nazivom “Pojte i utrojte” široko prostire misao da je Svetosavlje nečin na koji Srbi doživljavaju osnovnu ideju koju je Sava Nemanjić ostavio u amanet i naslijedstvo. Ona ističe da je Sveti Sava uputio poruku “Utrojte, neka vas je što više i čuvajte sabornost”, jer je prepoznao da je nastrašniji razlog za nestanak Srba u neslozi i da je osnovna ideja upravo u tome kako sačuvati sabornost srpskog naroda.

Svetosavsku akademiju organizovali su gradiški Kulturni centar i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, a pokrovitelj je načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović.

Radio Gradiška