Naslovna Info Gradiška U Gradišci održana sjednica Regionalnog odbora udruženja penzionera

U Gradišci održana sjednica Regionalnog odbora udruženja penzionera

GRADIŠKA – Predsjednik Regionalnog odbora udruženja penzionera regije Banjaluka Nikola Gojković izjavio je u Gradišci da republičke i loklane vlasti pružaju podršku i pomoć penzionerima u Republici Srpskoj, ali da su i dalje prisutni problemi niskih prosejčnih penzija i nemogućnost većine pripadnika ove pupulacije da obezbjedi sebi kvalitetnu zadrvstvenu zaštitu i banjsko liječenje.

Gojković je naveo da je u Gradišci održana sjednica Regionalnog odbora udruženja penzionera sa manjim brojem predstavnika lokalnih udruženja jer zbog situacije sa virusom korona još nije moguće organizovati sjednicu Skupštine udruženja.

On je naveo da je raspravljano o problemima penzinera, kao što je dodatno otežana situacija ove populacije koja je prouzrokovana pandemijom virusa korona, zdravstvena zaštita i niske penzije, za koje se bore da u prosjeku dostignu 43,5 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Sjednici je prisustvovao i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić koji je naveo da se Gradska uprava maksimalno trudi da materijalno pomogne penzionere i rad njihovog udruženja.

„Iz gradskog budžeta Gradska uprava godišnje za penzionersku populaciju izdvaja 155.000 KM, od kojih se 65.000 KM odnosi na plaćanje participacije za zdravstvenu zaštitu penzionera koji nisu navršili 65 godina“, rekao je Adžić.

On je dodao da su putem Centara za socijalni rad Gradiška i gradskog odjeljenja za društvene djelatnosti u toku pandemije virusa korona obezbjedili više od 300 prehrambeno-higijenskih paketa za penzionere, te da će naredne sedmice pakete dobiti još oko 70 članova gradiškog udruženja penzionera.

Adžić je dodao da Gradska uprava svake godine pomaže Udruženju penzionera da organizuje odlazak svojih članova u banje.

Sjednici Regionalnog odbora udruženja prisustvovao je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj i predstavnici 12 gradskih i opštinskih udruženja penzionera banjalučke regije.