Naslovna Kultura U GRADIŠCI ODRŽANA REVIJALNA IZLOŽBA ORIGINALNIH NARODNIH NOŠNJI

U GRADIŠCI ODRŽANA REVIJALNA IZLOŽBA ORIGINALNIH NARODNIH NOŠNJI

GRADIŠKA – Revijalna izložba originalnih narodnih nošnji iz zbirke Darija Drinića održana je sinoć u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Narodne nošnje Zavičajni muzej

Prikazane su bogate nošnje iz Lijevče polja, Lijevčanskog potkozarja, nošnje sa Kozare, iz Knežpolja, sa Zmijanja, iz Imljana, Banjalučke vrhovine, Kupresa, Duvanjskog polja, Bukovice i Ravnih Kotara, Marieva u Makedoniji i nošnje iz Centralne Bosne.

Narodne nošnje Zavičajni muzej 2

Autor izložbe, Dario Drinić, istakao je da je narodne nošnje počeo sakupljati prije šest godina kada je na poklon od nastavnice Ljlije Grgić dobio bošču njene bake. Dario kaže da ga je bošča inspirisala da sakupi ostale dijelove nošnje iz Lijevča i ostalih krajeva. Prikupljanje nošnji je bio mukotrpan posao jer je mnogo narodne baštine propalo i uništeno tokom rata, kao i zbog nebrige ljudi, rekao je Dario i dodao da je uspio sakupiti 21 komplet i da će nastojati da obogati svoju zbirku. On je apelovao na sugrađane koji imaju narodnih nošnji da preko institucija od javnog značaja ili preko sveštenika stupe u kontakt s njim. Kaže da bi volio da ta zbirka bude što reprezentativnija, jer predstavlja ko smo i odakle smo i to je naša jedina i prava lična karta za svijet i Evropu, navodi Dario.

IMG_20160301_182644

Izložbi je prisustvovao i Josip Forijan, direktor kulturnog centra u Zagrebu u čijem sastavu je i radionica narodnih nošnji. Forijan je rekao da je Darija upoznao preko društvenih mreža i da ih je povezala ljubav prema narodnim nošnjama, tradiciji i kulturnoj baštini. Forijan je istakao da je Dario prikupio vrijednu reprezentativnu zbirku važnu za očuvanje kulturne baštine na ovim prostorima, te prikazao i nošnje Srba u Republici Hrvatskoj. Iako nije etnolog Dario izuzetno dobro poznaje struku, rekao je Forijan i dodao da će zahvaljujući Dariju doraditi zbirku nošnji Srba u njihovoj ustanovi u Zagrebu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, Dragan Matavulj, rekao je da je revija originalnih narodnih nošnji jedna od rijetkih i vrlo značajnih izložbi u gradiškom muzeju.

Radio Gradiška