Naslovna Info Gradiška U GRADIŠCI ODRŽANA JAVNA VATROGASNA VJEŽBA I SMOTRA GRADIŠKIH VATROGASACA

U GRADIŠCI ODRŽANA JAVNA VATROGASNA VJEŽBA I SMOTRA GRADIŠKIH VATROGASACA

Profesionalana vatrogasna jedinica Gradiška organizovala je danas u Gradišci javnu vatrogasnu vježbu.

Nakon postrojavanja i smotre vatrogasaca, kojoj je prisustvovao i načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, brojni građani imali su priliku da vide vježbu spašavanja u sobraćajnoj nesreći, u kojoj su osim vatrogasaca učestvovali i pripadnici policije i osoblje hitne pomoći. Održana je i vježba u kojoj su predstavljene tektičko-tehničke mogućnosti navalnog i pratećeg vatrogasnog vozila, a najviše pažnje okupljenih građana privukla je prezentacija vatrogasnog vozila auto-ljetve, koje ima mogućnosti spašavanja i gašenja požara na visinama do 42 metra, a koje je za ovu priliku ustupila firma proizvođač autu-ljestvi „Magirus“ iz Njemačke.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, ocijenio je da Profesionalna vatrogasna jedinica Gradiška svake godine ostvaruje dobre rezultate, te da je prošle godine ostvaren i veliki napredak u opremanju jedinice, nabavkom novog vatrogasnog vozila, opreme i uniformi za vatrogasce vrijednosti oko 300 000 KM. Latinović je rekao da je u Planu zaštite od požara opštine Gradiška predviđena i nabavka vatrogasnog vozila „auto-ljestve“, čija vrijednost dostiže i do 1.500.000 KM, te izrazio nadu da će opština u saradnji sa Vatrogasnim savezom Srpske nastojati da u narednom periodu realizuje i projekat nabavke ovog vozila. On je dodao da je  u toku priprema projektne dokumentacije za nadogradnju i sanaciju ravnog krova vatrogasnog doma u Gradišci, gdje bi se obezbijedio i dodatni prostor za smještaj opštinske arhive.

Starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška Goran Stojaković, rekao je da je trenutna opremljenost gradiških vatrogasaca zadovoljavajuća te da se, osim nabavke vozila za gašenje na otvorenom i kombi vozila koja bi trebalo da bude realizovana za dvadesetak dana, za narednu godinu, u zavisnosti od finansijkih mogućnosti, planira i nabavka još jednog vatrogasnog vozila. Stojaković, koji i predsjednik vatrogasnog saveza Republike Srpske, istakao je da je u planu Vatrogasnog saveza za narednu godinu nabavka najmanje jednog vatrogasnog vozila „auto-ljestvi“ te da je u ovoj godini raspisan tender na osnovu koga će biti izvršena nabavka „auto-ljestvi“ za vatrogasnu jedinicu u Bijeljini. „Neophodnost nabavke ovakvih vozila dokazuje i činjenica da je u prethodnih deset godina nabavljeno samo jedno vozilo „auto-ljestve“ i u narednom periodu Vatrogasni savez očekuje da će lokalne zajednice od iduće godine pokrenuti te projekte, koji bi trebalo da budu relizovani na način da dvije tećine vrijednosti nabavke tih vozila finsiraju lokalne zajednice a jednu trećinu Vatrogasni savez“, naveo je Stojaković i  dodao da Vatrogasni savez svake godine u Srpskoj nabavi oko dvadeset vatrogasnih vozila. Stojaković je istakao da je cilj današnje vježbe u Gradišci bio da se građani, a posebno mladi ljudi i djeca, upoznaju s radom vatrogasne jedinice i poslom vatrogasca, koji predstavalja „jedan humani poziv gdje se neprestano iskazuje hrabrost i vrlo često žrtvuje radi spašavanje imovine i ljudskih života“.

Javnoj vatrogasnoj vježbi u Gradišci, osim brojnih građana, pristvovali su i pripadnici vatrogasnih jedinica iz susjednih opština, te mališani iz predškolske ustanove  „Lepa Radić“ i učenici Osnovne škole „Danilo Borković“.

Radio Gradiška