Naslovna Info Gradiška U GRADIŠCI ODRŽAN ”ZDRAVOFEST 2016.”

U GRADIŠCI ODRŽAN ”ZDRAVOFEST 2016.”

gradskom parku u Gradišci danas je održan Deveti festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine „Zdravofest 2016“, koji je priređen u okviru obilježavanja Dana opštine Gradiška – 24. aprila.

Na ovogodišnjem „Zdravofestu“ održano je takmičenje za najbolji lovački i ribolovački kotlić, izložbe zdrave hrane, domaćih rakija, vina, sokova, pčelinjih i drugih eko proizvoda, suvenira i ručnih radova.

U konkurenciji 12 ekipa, prvo mjesto za  najbolji lovački kotlić osvojila je ekipa Lovačkog udruženja „Ljubija – sekcija Mijska glava“ iz Prijedora, dok je najbolji riblji kotlić, među pet takmičarskih ekipa osvojila ekipa Udruženja „Moja Jablanica“ iz Rogolja.

Miloš Latinović iz Lovačkog udruženja „Ljubija“, naveo je da je njegova ekipa do sada učestvovala na svih devet gastro takmičenja u Gradišci i na brojnim takmičenjima u regiji, te najavio da će u Ljubiji, 15. maja, organizovati desetu jubilarnu „Kotlićijadu“. On je naglasio da je za dobar lovački kotlić, prije svega, potrebno kvalitetno meso, srneće i meso divljeg vepra, a od povrća, crveni i bijeli luk, mrkva, peršun, celer i začini.

Željko Milivojević, član pobjedničke ekipe u spremanju ribljeg kotlića – Udruženja „Moja Jablanica“, rekao je da za sve što se radi mora postojati volja, pa tako i u spremanju ribljeg kotlića, koji mora dugo da se kuva. Milivojević je istakao da je kulinarsko iskustvo stekao od svog oca, a na „Zdravofestu“ , ove i prošle godine,  imao je dobru ekipu iz Udruženja, koja, kako je naveo, želi da na rijeci Jablanici organizuje druženja i gastro takmičenja.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška, Ljubimko Čakalj, izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine „Zdravofest“ uspješno organizovan i pored lošeg vremena, te najavio da će naredne godine, na desetom jubilarnom „Zdravofestu“, biti još više učesnika, izlagača i gastro takmičara.

Radio Gradiška