Naslovna Info Gradiška U Gradišci obilježen dan BORS-a i Dan boraca Republike Srpske (FOTO)

U Gradišci obilježen dan BORS-a i Dan boraca Republike Srpske (FOTO)

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja Dana boračke organizacije i Dana boraca Republike Srpske, u Gradišci je danas služen parastos i položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Odbrambeno-otadžbionskog rata.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da treba odati poštu hiljadama boraca koji su krenuli na put stvaranja Republike Srpske u kojoj danas možemo dostojanstveno da živimo i razvijamo se.

„Ovih dana vidimo koliko je bitno da se okupimo na značajne datume, da budemo jedinstveni i da čuvamo Republiku Srpsku i mogućnost da se razvijamo onako kako želimo. Moramo da budemo jedinstveni da bi sačuvali Republiku Srpsku, jer je ona garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, naglasio je Adžić čestitajući svim borcima Dan boraca Republike Srpske. On je dodao da Gradska uprava nastoji da u što većoj mjeri podrži boračku populaciju i rad Gradske boračke organizacije, navodeći da su izdvajanja iz gradskog budžeta za boračku populaciju od 2016. do ove godine povećana za 18 odsto.

„Uspjeli smo da završimo spomenik poginulim borcima, objavimo Monografiju poginulih boraca Odbrambeno otadžbinskog rata sa područja Gradiške, a završavamo i projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen sobe koja će biti posvećena, ne samo borcima Odbrambeno-otadžbinskog, nego i Drugog i Prvog svejtskog rata“, dodao je Adžić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Milovan Gagić poručio je da borci moraju biti jednistveni u borbi za očuvanje Republike Srpske i nastojanjima da se obezbijedi bolji status svim boračkim kategorijama.

U okviru obilježavanja Dana BORS-a i Dana boraca Republike Srpske, u Kulturnom centru u Gradišci predstavljena je knjiga „Ratovao sam“, čiji je autor ratni komadant 16. Krajiške motorizovane brigade Vlado Topić.

Topić je istakao da je pisao o svom ratnom putu i svojim utiscima o ratnim dešavanjima, najtežim ratnim operacijama, ali i veselim momentima kojih je takođe bilo.

„Knjiga nije završena i trebalo bi sada pisati knjigu na knjigu. Nisam siguran da se sada mogu odvažiti da pišem o onome što sad naši ljudi proživljavaju u ratu poslije rata“, dodao je Topić.

Na svečanosti u Kulturnom centru predstavnici Gradske boračke organizacije dodijelili su priznanja i zahvalnice za doprinos unaprijeđenju statusa boračke populacije.

Zahvalnicu je dobio načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Gradiška Radomir Pjanić, koji je istako da ovu zahvalnicu doživljava kao dokaz dobre saradnje Gradske boračke organizacije i  Odjeljenja na čijem je čelu, putokaz za buduću saradnju te priznanje da je dobro radio svoj posao.

Zahvalnice su dodijeljenje i predstavnicima javnih ustanova i preduzeća koje su u proteklom periodu podržale rad Boračke organizacije, te pojedincima iz mjesnih boračkih organizacija.