Naslovna Info Gradiška U Gradišci obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske (Foto/Video)

U Gradišci obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske (Foto/Video)

GRADIŠKA – Kulturno umjetničkim programom na platou ispred Kulturnog centra obilježen je 27. rođendan Republike Srpske.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

“Na 27. rođendan Republike možemo da kažemo da Srpska nije inat, nego ljubav i sigurnost srpskog naroda na ovim prostorima. Republika Srpska daje mogućnost Srbima da je sa svim drugim narodima razvijaju onako kako žele i da čuvaju uspomenu na sve one koji su ugradili živote u njene temelje”, poručio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, Republika Srpska ima 1.170.342 stanovnika i 414.847 domaćinstava.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

U obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske na platou ispred Kulturnog centra učestvovali su Gradski hor “Lira”, KUD “Kolovit”, glumac Gradskog pozorišta Draško Vidović, umjetnici Miroslav Vuković i Miloš Ilić.

Foto galerija: