Naslovna Info Gradiška U Gradišci obilježavanje 27 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (FOTO/VIDEO)

U Gradišci obilježavanje 27 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Služenjem liturgije i parastosa u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice za 1.241 stradalog Srbina u zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine, u Gradišci je počelo obilježavanje 27 godina od egzodusa srpskog stanovništva sa područja zapadnoslavonskih opština u hrvatskoj akciji “Bljesak”.Željka Cvijanović u Gradišci - Foto: RTRS

Kod spomenika stradalim Srbima zapadne Slavonije u Gradišci služen je pomen i položeni vijenci i cvijeće.Foto: SRNA

Tokom akcije hrvatske vojske i policije “Bljesak” od 1. do 4. maja 1995. godine poginulo je 263 Srba, od kojih 107 civila, a 15.000 ih je protjerano.

Obilježavanju prisustuvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.Foto: RTRS

Na području zapadne Slavonije, prema popisu iz 1991. godine, živjela je 121.000 Srba, a danas ih je manje od 10.000.

Oni koji su prešli preko “mosta spasa” u Gradišci danas žive na svim kontinentima.

Za zločine u akciji “Bljesak” i druge zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji niko nije osuđen.

Cvijanović: Budućnost ne smije biti popločana zaboravom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je sudbina srpskog stanovništva koje je preživjelo egzodus sa područja zapadnoslavonskih opština u hrvatskoj akciji “Bljesak” opomena institucijama Srpske da beskompromisno čuvaju slobodu za koju se narod izborio, kao i da budućnost kojoj se teži nikada ne smije biti popločana zaboravom.

Cvijanović je podsjetila da je u zoru 1. maja 1995. počela agresija hrvatskih vojnih i paravojnih snaga na srpski narod Zapadne Slavonije.

– Prostor iznad ove pitome ravnice ubrzo je zasut artiljerijskim projektilima koji su uništavali sve pred sobom. Ljudske živote, njihovu imovinu, kuće, vjerske objekte, kao i sve tragove postojanja srpskog naroda na ovom području – rekla je Cvijanović u Gradišci na obilježavanju 27 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Ona je napomenula da to nije bila klasična vojna operacija, niti frontovska bitka suprotstavljenih armija.

– Riječ je bila o napadu na teritoriju pod zaštitom snaga UN, kršenju svih relevantnih međunarodnih konvencija i običaja ratovanja. Riječ je bila o brutalnom etničkom čišćenju civilnog stanovništva sa njegovih vijekovnih ognjišta – navela je Cvijanović.

Foto galerija: