Naslovna Info Gradiška U GRADIŠCI NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, NEMA MJESTA ZA PANIKU

U GRADIŠCI NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM, NEMA MJESTA ZA PANIKU

GRADIŠKA – U Gradišci nema registrovanih slučajeva oboljenja od virusa korona, nema mjesta za paniku i preduzimaju se sve preventivne mjere, zaključeno je nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da je sjednica Štaba sazvana nakon naredbe Ministarstva zdravlja Republike Srpske i na preporuku Instituta za javno zdravstvo Srpske.

“Cilj ovog sastanka bio je i da se uputi apel građanima da, po mišljenju struke, nema mjesta za paniku, bez obzira na dva registrovana lica sa virusom korona u Banjaluci. Ona je navela da po trenutnim infomacijama u Gradišci nema lica pozitivnih na korona virus te da se preduzimaju sve preventivne mjere i obezbijeđen je prostor za pregled pacijenata za koje se sumnja da su pozitivni na virus. Sutra će biti sačinjen detaljan akcioni plan o postupanju u slučaju pojave virusa korona u Gradišci”, navela je zamjenica gradonačelnika te dodala da će Gradska uprava uputiti dopis Graničnoj policiji u smislu preduzimanja potrebnih preventivnih mjera uključujući potrebu pregleda osoba kod kojih postoji sumnja da imaju simptome ovog virusa.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić rekla je da su u saradnji sa gradiškom Bolnicom napravili plan saniranja stanja u slučaju pojave zaraženih.
Ona je navela da je saradnja sa Graničnom policijom u Gradišci za sada na nivou preporuka resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo, ali da će u slučaju potrebe biti organizovani medicinski timovi koji će pregledati ljude na graničnom prelazu.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik rekao je da poštuju protokole za ponašanje u slučaju pojave virusa korona, ali da gradiška Bolnica nema obevezu zbrinjavanja takvih pacijenata jer nema prostornog, stručnog, ni organizacionog kapaciteta za to. “Ako se takvi pacijenti pojave biće upućeni na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci”, dodao je Dodik.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac navela je da se građanima preporučuje pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, izbjegavanje masovnih skupova, posebno za starije osobe i oboljele od hroničnih bolesti, kao i duži boravak na otvorenom.
“Nema potrebe da zdravi građani nose maske. Treba se normalno ponašati jer u ovom trenutku nema mjesta za paniku, a građani će posredstvom sredstava informisanja dobiti sve potrebne informacije”, naglasila je Tepavac.

Ona je navela da je na sjednici Štaba za vanredne situacije dogovoreno da sanitarna inspekcija pojača kontrolu sprovođenja higijenskih mjera u svim javnim objektima, te dodala da će Higijensko-epidemiološka služba obaviti kontrolu u svim školskim i predškolskim ustanovama na području Gradiške.

Tepavac je pojasnila da je Dom zdravlja uspostavio internu proceduru prema kojoj su pripravni 24 časa za pozive svih građana koji su boravili u zemljama zahvaćenim virusom korona.

“Korona je mnogo blaži oblik virusa od klasičnog sezonskog gripa, od kojeg su prošle godine u Republici Srpskoj umrle 62 osobe. U 80 slučajeva su asimptomatske infekcije, možete biti potpuno zdravi ili imati simptome slične prehladi. U najtežim oblicima može se dobiti upala pluća, a najugroženija su starija lica”, dodala je Tepavac.