Naslovna Info Gradiška U Gradišci do sada 21 lice pozitivno na virus korona, 11 izliječeno

U Gradišci do sada 21 lice pozitivno na virus korona, 11 izliječeno

GRADIŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je danas, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, da je na području Gradiške do sada novim virusom korona zaraženo 21 lice, od kojih se 11 izliječeno.

„Trenutno je još 10 lica pozitivno na virus korona. To su osobe kod kojih je virus registrovan u posljednjih četiri dana, a riječ je o pet medicinskih sestara iz Bolnice Gradiška i pet pacijenata. Slučajevi zaraze medicinskih sestara ne mogu se dovesti u vezu sa nebrigom ili lošim načinom rada zdravstvenih ustanova, jer je riječ u prenosu zaraze od strane pacijenata kojima je bila potrebna hitna intervencija“, naveo je Adžić.

On je pohvalio medicinsko osoblje Doma zdravlja i Bolnice Gradiška, koji ulažu maksimalne napore da spriječe da virus uđe u ove zdravstvene ustanove, a istovremeno pružaju nepohodnu zdravstvenu zaštitu građanima.

Adžić je naveo da je u Gradišci u kućnoj izolaciji trenutno 46 lica i 149 vozača, da se u lokalnom karantinu u Vrbaškoj nalazi 9, a da je iz izolacije izašlo 767 osoba.

„Gradski inspektori izdali su ukupno 1.218 riješenja o kućnoj izolaciji, izvršili su 2.243 kontrola, ali su građani bili disciplinovani i nije bilo kršenja ovih mjera. Za vrijeme zabrana kretanja Policijska uprava Gradiška izdala je prekršajne naloge zbog kršenja zabrana kretanja za 173 lica, od kojih je 115 do 65 godina, a 58 starije“, naveo je Adžić.

Govoreći u ublaženju mjera zabrane rada, Adžić je rekao da je važenje većine mjera produženo do 4. maja, da je ugostiteljskim objektima i restoranima koji pripremaju hranu dozvoljen rad putem šalterske prodaje ili dostave, uz poštovanje mjera zaštite za radnike, te da je omogućen rad određnim specijalizovanim trgovinama i zanatskim radnjama, kojima je do sada rad bio zabranjen.

„Ostale su zabrane rada za frizerske salone, kafiće, pružanje usluga u restoranima. O daljim ublažavanjima mjera zabrane rada razmatraćemo poslije 4. maja, preteći epidemiološku situaciju na području Gradiške i Republike Srpske i mjere Republičkog štaba štaba za vanredne situacije“, dodao je Adžić.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac navela je da je svih 11 izliječenih od Kovida 19 izašlo iz kućne izolacije, ali da je u posljednja četiri dana došlo do pojave deset novooboljelih lica.

Tepavac je pojasnila da je do zaraze pet medicinskih sestara došlo jer se u određenom trenutku mora izaći na teren i pružiti neophodnu medicinsku pomoć pacijentima, za koje se u tom trenutku ne može utvrditi da su zaraženi.

„Kasnije kada pacijent bude primljen uradi se test i utvrdi da su pozitivni. Ono što je važno da su sve medicinske sestra sa lakšom kliničkom slikom, četiri će sutra biti upućene u Studentski centar „Nikola Tesla“, gdje je ranije smještena jedna sestra koja nije imala simptome. I kod ostalih pacijenata se ne radi o teškoj kliničkoj slici, a trebamo biti zadovoljni što do sada nismo imali smrtnih ishoda“, istakla Tepavac.

Ona je dodala da je pojava zaraze kod medicinskih sestara uslovila i da dođe do reorganizacije rada u zdravstvenim ustanovama, s obzirom da su medicinski radnici koji su njihovi kontakti upućeni u kućnu izolaciju.

Tepavac je apelovala na građane da se i dalje pridržavaju mjera socijalne distance i nose zaštitne maske i rukavice, jer epidemiološka situacije još uvijek nije povoljna.