Naslovna Info Gradiška U funkciji novi carinski terminal u Gradiški: Na staroj lokaciji nered, gomile...

U funkciji novi carinski terminal u Gradiški: Na staroj lokaciji nered, gomile smeća i kamionsko groblje (FOTO)

GRADIŠKA – Stavljanjem u funkciju novog i modernog Carinskog terminala u Čatrnji, odahnuli su mještani centra Gradiške, gdje su do danas bile velike gužve a kamioni i druga teretna vozila ugrožavali lokalni saobraćaj.

Međutim, dan poslije pokazao se sav nered na staroj lokaciji koji je tu godinama dovodio do očaja sve koji su bili prinuđeni satima i danima čekati carinske procedure.

Kamiona tu više nema ali su ostale gomile smeća, otpada, starih vozila, očerupanih kontejnera.

– Tek sada se pokazalo kako je sve to funkcionisalo. Zgrada i njena okolina sa velikim parkinzima djeluju očajno i ukoliko vlasnici ovog prostora ne budu počistili za sobom, ovo mjesto uskoro će postati izvor zaraze – kaže jedan mještanin.

Preseljenjem na novu lokaciju svi kamioni će se od dolaska u carinski terminal do završetka postupka carinjenja nalaziti na novoj lokaciji, izvan grada. Potpuna funkcija novog graničnog prelaza u Gradišci biće moguća tek nakon izgradnje novog mosta na rijeci Savi.Iz Gradske uprave Gradiška poručuju da je otvaranje novog carinskog terminala za lokalno stanovništvo relativno dobra vijes, mada će problem nastati u prigradskim naseljima Kruškik i Lipovača, gdje je freekvekcija vozila od terminal u Čatrnji do granice sada višestruko pojačana.

Inače, novi, moderni carinski terminal u Gradiški, građen je po evropskim normama. Izgradnja objekta trajala je 19 mjeseci, a bilo je angažovano 50 radnika. Granični prelaz sadrži centralni objekat, carinsku kontrolu, objekte za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterske blokove, sanitarne objekte, saobraćajnu infrastrukturu, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.

Mještani vjeruju da će novi terminal biti bolje održavan od dosadašnjeg i da će putnicima i cijelom kraju biti na ponos a ne sramotu kao stari, dosadašnji u centru Gradiške.