Naslovna Info Gradiška U EVROPI ŽIVE, U ZAVIČAJU LETUJU: Milione uložili u velelepna zdanja koja...

U EVROPI ŽIVE, U ZAVIČAJU LETUJU: Milione uložili u velelepna zdanja koja uglavnom zjape prazna

U obnovu i modernizaciju Orahove, naselja sa približno 500 kuća koje je tokom rata opustelo, uloženo je 160 miliona KM meštana koji žive u svetu, tvrde sagovornici “EuroBlica” u ovom mestu.

Tome treba dodati i pozamašne svote iz opštinskog budžeta i međunarodnih donatora investirane u kanalizacionu mrežu, te drugu infrastrukturu. Međutim, problem je skroman broj stanovnika koji ovde živi tokom cele godine. Ovo mesto sa svim gradskim obeležjima deluje sablasno, izuzev leti kada Orahovci posećuju svoja imanja i odmaraju u zavičaju.

– Prvih poratnih godina, većina je ovde dolazila tokom leta, ali je njihov broj svake godine sve manji – priča Hamdija Dudaković, penzioner koji deo vremena provodi u Orahovi, a deo u Austriji.

On je bivši direktor škole u ovom mestu koja je pre rata imala 600 učenika i 75 nastavnika, a sada je ta brojka deset puta manja.

– Kuće u Orahovi su lepo uređene, moderne, sa ukrašenim dvorištima po uzoru na mnoge zemlje u kojima sada žive njihovi vlasnici – podseća Dudaković.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Adem Tartić, sa porodicom živi u Italiji, ali je veoma predan sportu u rodnom kraju. On je jedan od graditelja tribina i inicijator uređenja sportskog centra “Bratstvo”.

– Ukoliko ne budemo stvarali uslove za omladinu, kao što je sport, onda je budućnost Orahove neizvesna – kaže Tartić. Merima i Admin Isić sa kćerkom Ajlom i sinom Benjaminom došli su iz Engleske da letuju u Orahovi. Ovde ne planiraju da se vrate, ali nastoje deci objasniti odakle su njihovi porodični koreni.

– Nažalost, to je jedino što možemo učiniti za Orahovu. Uslovi života u Evropi su mnogo bolji i mladi sigurno ne mogu ovde da grade svoju budućnosti – objasnio je Isić. Njegov rođak Admir Isić, je među malobrojnim mladićima koji stalno žive u Orahovi.

– U Orahovi imamo sve uslove modernog stanovanja i života, ali je loše jer nema stanovnika – objašnjava Admir.

Merima i Admir Isić sa decom su došli na letovanje iz Engleske

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaMerima i Admir Isić sa decom su došli na letovanje iz Engleske

Faruk Lojić, Azur Šibić, Huso Mašić, Mumin i Vahid Ćehajić, Aziz Golubić, Zikrija Ćanković i Fadil Tartić pripadaju najstarijoj generaciji. Oni su se posle penzionisanja u više evropskih zemalja vratili u Orahovu.

– Ovde se ljudi vraćaju, ali isključivo penzioneri. Jedino oni imaju dobru računicu, jer su penzije solidne, a život mnogo jeftiniji nego u Evropi – kažu orahovački penzioneri.

Porazne brojke

Orahova je pre rata imala približno 3.000 stanovnika od kojih je 90 odsto otišlo u toku oružanih borbi u BiH.

Sada ih ovde živi 400 većinom starijih od 65 godina. Zahid Bradarić je ovo naselje na granici gradiške i dubičke opštine opisao u knjizi “Priče o Orahovi i Orahovcima”. Oni su lađama i Savom ovde doselili iz Srbije 1862. godine. Tada je došlo 260 porodica sa 1040 osoba.

BLIC