Naslovna Info Gradiška U DUŠANOVU ODRŽANI – “DANI POLJA KUKURUZA 2014”

U DUŠANOVU ODRŽANI – “DANI POLJA KUKURUZA 2014”

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS danas je u Dušanovu održana manifestacija „Dani polja kukuruza 2014“.

Pomoćnik ministra za resor pružanja stručnih usluga u poljoprivredi, Boris Pašalić, istako je da su, uprkos elementarnim nepogodama, brojni poljoprivredni proizvođači na oglednoj površini u Dušanovu mogli da vide veoma dobre prinose i kvalitet  73 hibrida kukuruza, koje na našem tržištu nudi 10 proizvođača sjemena.

On je naglasio da se ove godine očekuje rekordan prinos kukuruza i apaelovao na proizvođače da, zbog očekivane visoke vlažnosti zrna, pravilno usladište kukuruz, kako ne bi došlo do pojave gljivica i mikrotoksina.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-stočara, Vladimir Usorac, rekao je da će veliki dio zasijanog kukuruza, zbog kvalitetne zelene stabljike, biti upotrebljen za silažu, te da  stočari očekuju nekoliko sunčanih dana da bez problema počnu sa pripremom ove vrste hrane, a nakon toga planirana je berba kukuruza.

Očekujemo prinos kukuruza od 8 do 10 tona suvog zrna po hekataru što se na našem području nikada nije desilo, rekao je Usorac i dodao da veliki problem prilikom berbe može da napravi veoma vlažan teren na brojnim zasijanim parcelama na koje proizvođači za sada ne mogu da uvedu mehanizaciju.

Manifestaciji „Dani polja kukuruza 2014“ prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić.

Radio Gradiška