Naslovna Info U domovima zdravlja u Srpskoj sve više ZARAŽENIH pacijenata

U domovima zdravlja u Srpskoj sve više ZARAŽENIH pacijenata

Od početka sezone u Republici Srpskoj je prijavljeno 22.499 slučajeva akutnih infekcija disajnih puteva, 7.072 slična gripa i 22 slučaja teških respiratornih infekcija.

Analiza Instituta za javno zdravstvo (IJZ) RS pokazuje da je iz sedmice u sedmicu u porastu broj registrovanih slučajeva pomenutih zaraza.

Iz ovog instituta poručuju da se zbog nestabilnih vremenskih prilika, odnosno oscilacija temperatura, očekuje povećano obolevanje od pomenutih infekcija i gripa.

Kako saznajemo, u domovima zdravlja u Srpskoj takođe beleže sve veći broj pacijenata koji se lekarima javljaju zbog infekcija disajnih puteva.

– Od ovih infekcija obolevaju osobe svih starosnih grupa, ali najčešće deca predškolskog uzrasta. Najčešći simptomi infekcija organa za disanje su povišena temperatura, grlobolja, povraćanje, malaksalost, bolovi u stomaku, bolovi u zglobovima i mišićima – kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Preventivne mere

U IJZ ističu da je, s ciljem zaštite od nastanka i širenja gripa i drugih respiratornih infekcija, neophodno u kontinuitetu provoditi opšte preventivne mere, odnosno mere kolektivne i lične higijene.

– U prvom redu, reč je o provetravanju prostorija više puta dnevno, te izbegavanju boravka u zatvorenom prostoru, odnosno na većim skupovima. U ishrani treba koristiti više toplih napitaka, zatim voća i povrća bogatih vitaminom C – kaže epidemiolog Ljubica Jandrić.

Mirovanje do oporavka

Dodaje da je poželjno izbegavanje kućnih ili bolničkih poseta kod respiratornih infekcija.

– U slučaju pojave bolesti, uz savet i preporuku lekara treba mirovati do potpunog oporavka. Bez obzira na to što su respiratorne infekcije sa niskim intenzitetom javljanja, zbog zimskih uslova i nestabilnih vremenskih prilika, očekuje se povećano obolevanje od svih respiratornih infekcija i gripa – naglašava Jandrićeva.

Najviše slučajeva oboljenja sličnih gripu ove sezone zabeleženo je u regiji Istočno Sarajevo, Banjaluka i Trebinje, a najmanje u bijeljinskoj regiji.

Vakcinacija

Vakcinacija protiv gripe komercijalnom vakcinom u IJZ završena je za građane koji su se vakcinisali prema vlastitom izboru.

– Ove sezone zabeležena je veća zainteresovanost stanovništva za vakcinaciju protiv gripa, tako da su nabavljene količine potrošene u veoma kratkom roku. Pri kraju je i vakcinacija za prioritetne kategorije obolelih koje imaju pravo na besplatnu vakcinu – ističu u ovom institutu.

Blic, foto: D. Božić