Naslovna Info Hronika U akciji Kruna uhapšeno osam osoba

U akciji Kruna uhapšeno osam osoba

Banjaluka – Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu Tužilaštva BiH locirali i na području Banjaluke, Gradiške i Sanskog Mosta, stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam osoba.

Postupajući tužilac sa timom saradnika, nalazi se na terenu u Banjaluci gdje koordiniše rad više desetaka policijskih službenika MUP-a RS koji provode akciju.

“Predmet kodnog naziva Kruna odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine idetitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca maja 2013. godine, na području grada Banjaluke i opština Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Savjeta Europe o zaštiti pojedinaca u pogledu automatske obrade ličnih podataka i protiv zakona Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su lične podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, sa stvarnim podacima a koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta”, stoji u saopštenju.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su osobni dokumenti sa stvarnim podacima bh. građana a kojima su se koristili počinioci najtežih krivičnih djela.

U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Slovenije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o krivičnom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Nezavisne novine