Naslovna Info Region-Svijet Tužilaštvo »češlja« gole fotografije djevojčica na Facebooku

Tužilaštvo »češlja« gole fotografije djevojčica na Facebooku

BEOGRAD – Nakon dva dana od kako je „Blic“ otkrio i objavio priču o djevojčicama starim 13 i 14 godina, koje su svoje nage i provokativne fotografije objavljivale na društvene mreže, policija je po hitnom postupku ispitala čitav slučaj.

Kako su za „Blic“ tvrdili direktori osnovnih škola, trend razmenjivanja i objavljivanja golišavih fotografija počeo je da se širi poput epidemije.

”Po hitnom postupku prikupljeni su svi dokazi i činjenice vezane za ovaj slučaj i prosleđeni su tužilaštvu. Sada je na potezu sud koji će utvrditi krivicu devojčica, ali i eventualnu odgovornost roditelja” kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U MUP-u navode i da je ovo problem društva , ali prije svega roditelja čija je primarna uloga da zaštite svoje mališane od opasnosti koje vrebaju na internetu.

++Ovo je još jedan dokaz dobre saradnje medija i policije, jer su novinari još jednom ukazali na određene anomalije. Odeljenje za visokotehnološki kriminal je u najkraćem mogućem roku, nakon saznanja „Blica“, istražilo slučaj i prikupilo dokaze o njemu”, kažu u MUP-u.

Djevojčice koje su na društvenim mrežama popularnost stekle svojim golišavim fotografijama digle su veliku prašinu u društvu, a jedno od glavnih pitanja jeste odgovornost roditelja. Jedna od „popularnih“ djevojčica ugasila je profil na Facebooku, dok ostale poručuju medijima da „pronađu svoj život i manje se bave njihovim“. Problem je što su one uzor svojim prijateljima iz razreda, pa se njihovo ponašanje među djecom posmatra kao poželjno. Zato imaju i po 5.000 pratilaca na Facebooku.

”Sav materijal koji je pristigao u tužilaštvo biće postepeno i pažljivo analiziran. Sada je isuviše rano donositi bilo kakve zaključke, ali će se pažljivo sagledati postoje li tragovi krivične odgovornosti. U svakom slučaju, ova tema zavređuje puno pažnje”, kaže Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal.