Naslovna Info Gradiška Trivićeva: Gradiška vodeća po usaglašenosti obrazovanja sa potrebama privrede (FOTO/VIDEO)

Trivićeva: Gradiška vodeća po usaglašenosti obrazovanja sa potrebama privrede (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je Gradiška vodeća lokalna uprava u Srpskoj po pitanju usaglašenosti privrede i obrazovanja.

Ona je nakon sastanka sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem o stanju u oblasti obrazovanja i kulture, rekla da osnovne škole rade u svojim kapacitetima, a da upisna politika predviđa da će broj upisanih učenika ostati na prošlogodišnjem nivou.

– Gradiška je grad koji je uspio da sačuva zdravlje učenika i nastavnika, s obzirom na to da nije – rekla je Trivićeva koja je sa Adžićem razgovarala i o investicijama u školske objekte i o dualnom obrazovanju.

Kao primjer Trivićeva je navela Tehničku školu u Gradišci, koja posljednjih nekoliko godina uspješno sarađuje sa privredom, pa je učenicima omogućeno da praktičnu nastavu obave kod poslodavaca.

On je dodala da će, zahvaljujući dualnom obrazovanju, biti postignuta usaglašenost privrede i obrazovanja.

Govoreći o stanju u oblasti kulture, Trivićeva je navela da je u narednom periodu u planu obezbjeđenja adekvatnijih prostorija Narodne biblioteke Gradiška.

Gradonačelnik Adžić je istakao da je na današnjem sastanku prezentovano sve ono što je Gradska uprava zajedno sa školama uradila u prethodne četiri godine.

Adžić je podsjetio da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih ustanova koja je uvela Sajam obrazovanja i zapošljavanja i dodao da će uz podršku resornog ministarstva od naredne školske godine u Tehničkoj školi, jedinoj u cijeloj BiH, biti uvedeno novo zanimanje, tehničar robotike.

– Naš cilj je da stvorimo kadrove koji su potrebni gradiškoj privredi i privredi Republike Srpske, da usvajamo napredne tehnologije i pratimo trendove koji su prisutni u EU – zaključio je Adžić.

Trivićeva je tokom boravka u Gradišci danas posjetila Narodnu biblioteku i Tehničku školu u tom gradu, te Osnovnu školu “Vuk Stefanović Karadžić” u Turjaku.

Video:

Izvor: SRNA, foto/video: Moja Gradiška