Naslovna Kultura Izložbe Trinaesti Salon stripa u Laktašima: Mladi pokazali veliko interesovanje za devetu umjetnost

Trinaesti Salon stripa u Laktašima: Mladi pokazali veliko interesovanje za devetu umjetnost

LAKTAŠI – Svečano otvaranje XIII Salona stripa u Galeriji „Centra za kulturu i obrazovanje“ Laktaši biće upriličeno danas u 20 časova, izložbom radova „Sizifov pravopis“ autora Bojana Jokanovića i radova nastalih na prošlogodišnjem Salonu koji se održavao onlajn.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Salon će biti otvoren i sutra, a učesnici XIII Salona stripa Laktaši su: Zdravko Cvjetković, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Bojan Jokanović, Boro Maljenović, Zdravko Knežević, Aleksa Gajić, Nenad Cvjetičanin, Igor Marlović, Aleksandar Marković i Slaven Vuković.

– Tradicionalno, na programu će se naći strip radionice koje će ove godine voditi cijenjeni strip autori iz regiona. Povodom toga, pozivamo sve zainteresovane da, bez obzira na uzrast, uzmu učešće na radionicama koje će se održati u petak i subotu od 12 do 20 časova – kažu organizatori.

Učesnici i posjetioci će takođe imati priliku da uživaju i u berzi stripa.

Pored „Centra za kulturu i obrazovanje“ na organizaciji Salona radio je i strip autor Milorad Vicanović – Maza, svjetski poznat strip autor iz Laktaša, koji godinama radi za Francuske i evropske strip izdavače i koji je osnivač manifestacije „Strip salon Laktaši“.FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Organizacija Salona, kao i bilo koje manifestacije u sadašnjim okolnostima, najviše zavisi od trenutne situacije i mjera, što je i uslovilo da se termin sa standardnog, u prvoj polovini aprila, pomjeri za kraj ovog mjeseca i izgleda da smo izabrali pravi momenat. Pomijeranje termina sa druge strane je uticalo na to da neki od pozvanih autora nisu bili u mogućnosti da se prilagode, ali to se i u normalnim okolnostima dešava – objasnio je Vicanović.

Gosti na ovogodišnjem Salonu su najvećim dijelom autori iz BiH uz dva autora iz Srbije.

– Moram da napomenem da smo prošle godine u terminu koji je bio predviđen održali onlajn festival i radovi koji su tad urađeni biće postavljeni na izložbi – dodaje on.

Kako kaže, najvažnija novost vezana za ovogodišnji Salon je zapravo glavni dio izložbe koji je posvećen pravopisu i zapravo nije strip, ali pokazuje potencijal edukovanja kroz strip i ilustraciju. Radi se o djelu „Sizifov pravopis“ autora Bojana Jokanovića, sveštenika iz Doboja.

– Glavni razlog postojanja Salona su mladi koji svake godine u sve većem broju dolaze da crtaju sa nama i da pokažu svoje radove jer se kroz druženje i kontakt mnogo brže napreduje. I pored svih onlajn mogućnosti koje danas imaju na raspolaganju, ipak se ne može porediti sa atmosferom koju imate u grupi istomišljenika, izmiješanih profesionalaca i djece koja rade svoje početne korake u svijetu stripa i crtanja. Mi koji smo to sve prosli znamo koliko podrška i dobar savjet znače i rado ih dijelimo – kaže Vicanović.

Ipak, uticaj pandemije na saradnju i druženje ljubitelja stripa, itekako je primijetan.

– Pandemija nas je prisilila da svoj rad prezentujemo onlajn i kontakte svedemo na virtuelne, ali svaku priliku da se sretnemo koristimo, te tako očekujem da ćemo pored zvaničnih gostiju imati i posjete prijatelja koji su organizatori festivala u Mostaru i Herceg Novom, kao i autora iz okruženja i prijatelja i kolekcionara stripova – objašnjava on.

Ovaj poznati strip autor vrijedno radi, bez obzira na pademiju, a period izolacije mu je poslužio za stvaranje, kao i mnogim drugim umjetnicima. – Uglavnom radim na serijalima koje radim za Francuske izdavače, „Soleil“ i „Delcourt“. Radi se o serijalima „Wunderwaffen“, gdje trenutno radim na albumu br. 19, te „Wunderwaffen Secret missions“ i „Indochine“. Takođe sam krajem marta završio rad na velikom projektu za izdavača iz Kine, koji bi trebao biti objavljen do kraja godine kod njih, pa poslije i u Francuskoj. Radi se o adaptaciji naučno-fantastične novele Liu Cixina „Full spectrum barrage jamming“ – rekao je Vicanović.

SA NESTRPLJENJEM OČEKUJU SALON

Nama koji smo u ovom svijetu, godina se vrti između posla i festivalskih termina i uvijek se sa nestrpljenjem očekuje neko od tih dešavanja da se sretnemo i napunimo baterije do sljedećeg susreta. Za posjetioce je sjajna prilika da dobiju kakav crtež, prelistaju i kupe neko od izdanja, pogledaju izložbu, razgovaraju… Često se postavlja pitanje da li stripa ima, da li je u izumiranju i zato je festival idealna prilika da se dokaže suprotno.

Izvor: Srpska info