Naslovna Info Gradiška Tri projekta prekogranične saradnje u finišu, stvorene šanse za mlade

Tri projekta prekogranične saradnje u finišu, stvorene šanse za mlade

GRADIŠKA – Projekti koje vode stručnjaci Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte Gradske uprave Gradiška ulaze u završnicu. Radi se o projektima koji će pružiti šansu za napredovanje većem broju mladih ljudi. 

Nemanja Davidović, koordinator projekta „Razvoj kroz digitalno-inovativne habove“ kaže da su prvi korisnici habova veoma zadovoljni i uslovima rada i opremom, nabavljenom u okviru projekta.

-Završavaju se edukacije iz programskih jezika „Jawa“ i „Fajton“ (Python). Slijedi polaganje završnih ispita. Do kraja projekta  „Razvoj kroz digitalno-inovativne habove“ preostala su još dva mjeseca, rekao je Davidović.

I projekat „iNovaNet“ je u završnici, potvrdila nam je Bojana Bjelovuk. I ovaj projekat namijenjen je osposobbljavanju i afirmaciji mladih ljudi.

-Završena je edukacija za predstavnike projektnih partnera iz oblasti mehatronike, predavač je bio profesor Mihajlo Stojčić. Trenutno šest profesora sprovodi obuku iz oblasti mehatronike i za CNC operatere. Obuku mehatronike  pohađa 24 polaznika, a njih 30  se opredijelilo za CNC operatere. Oni će po završetku obuke dobiti uvjerenja, koja će imati snagu javne isprave i biće upisana u njihove radničke knjižice. Na taj način ti mladi ljudi će biti konkurentniji na tržištu rada, rekla je Bojana Bjelovuk.

I treći projekat tiče se osposobljavanja mladih. Riječ je o projektu Prevencija rizika u prekograničnom području “Safe together– Risk prevention in the cross-border area ”.

-U fazi smo nabavke opreme za Gorsku službu spasavanja i opremanje trening-edukativnog centra na Kozari. U minula dva mjeseca smo bili kod partnera u Daruvaru, gdje su članovi GSS prošli obuku spašavanja nad vodom. Ovaj projekat traje do novembra ove godine, rekao je Nemanja Davidović.

Sasvim je izvjesno da će nakon realizacije ova tri projekta Odjeljenje za razvoj i međunarodne projekte, zajedno sa stručnjacima i menadžerima iz Razvojne agencije RAGA Gradiška, otpočeti nove, veoma zanimljive i životno važne projekte prekogranične saradnje.

Autor: Boško Grgić