Naslovna Kultura Knjige „Traganje za smislom“

„Traganje za smislom“

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška sinoć je održana tribina pod nazivom „Traganje za smislom“ na kojoj su predstavljene knjiga izdavačke kuće ,,Agape” .

Na tribini su govorili: istoričarka nauke i predsjednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ Aleksandra Ninković Tašić, novinar Aleksandar Gajšek, urednik izdavačke kuće i emisije „Agape“ i veliki humanitarac Arno Gujon.

Istoričarka nauke Aleksandra Ninković Tašić, ovom prilikom predstavila je knjigu „Zvezdobrojci“ u kojoj se nalaze odlomci o odrastanju iz biografija naših najvećih naučnika Milutina Milankovića, Nikole Tesle i Mihaila Pupina.

Novinar Aleksandar Gajšek, urednik izdavačke kuće i emisije „Agape“ govorio je o prijateljstu i saradnji sa nedavno preminulim akademikom Vladetom Jerotićem, o njegovom liku i djelu koji su ostavili ne izbrisiv trag .

Sa posebnim interesovanjem, gradiška publika slušala je obraćanje velikog humanitarca Arona Gujona koji je ovom prilikom predstavi svoju prvu knjigu koja nosi naziv „Svi moji putevi vode ka Srbiji“.

Knjiga predstavlja ispovjest ovog mladog Francuza koji svjedoči o drami srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i njegovom humanitarnom radu.

Gujon je istakao da je nakon strašnog pogroma 2004. godine sjetio snažnu potrebu da pomogne i da se solidarišem sa srpskim narodom na KiM i tada započinje njegov humanitarni rad, koji neprekidno traje već 14 godina.

-Osjetio sam da je srpskom narodu , koji je u strašnoj nevolji, potrebna solidarnost, da znaju da nisu sami, zato naša humanitarna organizacija nosi naziv „Solidarnost za Kosovo“, istakao je Gujon.

On je naglasio da se organizacija finansira isključivo od privatnih donacija, tačnije od donacija građana.

– Iza svakog projekta i svake vrste pomoći stoji nekoliko hiljada donatora, a svaka naša pomoć i posjeta izuzetno je značajna za srpski narod, koji se osjeća izolovano i usamljeno u svim enklavama južno od Ibra, rekao je Gujon.

Iako mu je nedavno zabranjen ulazak na KiM, Gujon ističe da ga to nije pokolebalo i da će se i dalje boriti i pomagati srpskom narodu, te pronaći način da ponovo ide na KiM, jer zna koliko to znači svim tim ljudima, ne samo u materijalnom nego i u moralnom smislu.
Prethodno, tribina „Traganje za smislom“ održana je u amfiteatru gradiške Gimnazije.

Tribina”Traganje za smislom” u organizaciji JU „Zavičajni muzej“ Gradiška, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” – podružnica Gradiška, Gimnazije Gradiška i Opštine Gradiška održan je u sklopu programa ”Gradiška jesen 2018”.

Izvor: KC Gradiška