Naslovna Info Topla zima pogubna za voćare

Topla zima pogubna za voćare

Banjaluka – Neuobičajeno visoke temperature vazduha za ovo doba godine, koje dosežu i do 20 stepeni Celzijusa, mogu pričiniti pravu katastrofu poljoprivrednicima, a posebno voćarima.

Prema mišljenju poljoprivrednika, ukoliko dođe do naglog zahlađenja i ako živa u termometru bude znatno pala ispod nule, to bi moglo uništiti voćnjake, ali i jesenje usjeve te poljoprivredi pričiniti ogromnu štetu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da, ako ove temperature potraju još nekoliko dana, najveću štetu bi moglo pretrpjeti koštunjavo voće.

– Ukoliko ovako visoke temperature potraju još nekoliko dana, doći će do “oživljavanja”, odnosno cvjetanja biljaka. Međutim, dođe li do značajnijeg pada temperature, a imajući u vidu da zima još nije završena, moglo bi doći do trajnijih oštećenja na biljkama – rekao je Marinković.

Dodao je da takođe postoji opasnost od pojave štetnih insekata, zbog čega posebnu pažnju treba posvetiti svim usjevima pšenice.

– Kad je u pitanju ječam, na parcelama se već primjećuje žutilo i fuzarioze, odnosno gljivično oboljenje, koje može znatno smanjiti prinose. Njima pogoduje vlažna sredina i visoke temperature. Zbog toga je neophodno što prije, kada to vremenske prilike dozvole, zaštititi ječam od ove bolesti – rekao je Marinković.

On je napomenuo da se s druge strane može primijetiti i kretanje vegetacije voća, naročito bresaka.

– Ako ove temperature potraju još nekoliko dana, breskve će krenuti sa otvaranjem pupoljaka, kada može doći do infekcije sa određenim patogenima. U tom slučaju stručnjaci voćarske struke će preporučiti i voćarski tretman – rekao je Marinković.

Dodao je da ukoliko nakon toga dođe do znatnog pada temperature, doći će i do izmrzavanja tih pupoljaka, što opet može predstavljati veliki problem.

Stručnjak u oblasti voćarstva i predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da ovakvo vrijeme nije pogodno za breskvu, krušku i šljivu.

– Kako bismo spriječili štetu, već smo krenuli sa prvim tretmanima sa bakarnim preparatima, jer, ukoliko već sutra dođe do promjena, koštunjavo voće bi trebalo da bude zaštićeno – rekao je Dojčinović.

Posebno su zabrinuti poljoprivrednici u Lijevče polju, koji se još nisu oporavili od štete koju im je pričinio olujni vjetar. Plaše se da se priroda opet “ne poigra” sa njima.

– Pored plastenika, u blizini kuće imam i voćnjak koji redovno obilazim. Primijetio sam da su cvjetovi na nekim voćkama već počeli da se otvaraju. Ostalo je samo da se nadam da neće doći do većeg zahlađenja, jer u protivnom, ovo će, u jednu ruku, biti naš kraj – rekao je jedan od zabrinutih poljoprivrednika.

Meteorolozi ističu da će i danas biti natprosječno toplo i sunčano vrijeme te da se u popodnevnim časovima očekuje naoblačenje na zapadu i sjeverozapadu. Sutra se očekuje postepena promjena vremena. I dalje će biti toplo, ali, ipak, uz malo nižu temperaturu nego prethodnih dana.

Zdravlje

Proljećne temperature u februaru pogoduju razvoju brojnih infekcija, uglavnom virusnih, i prouzrokovale su zdravstvene tegobe stanovništvu širom Srpske.

Ovo potvrđuje i povećan broj pacijenata prethodnih dana u ambulantama porodične medicine.

Pomoć ljekara uglavnom traže stariji, hronični, plućni i kardiovaskularni i onkološki pacijenti, na koje je najviše uticalo neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine.

M. V.

Glas Srpske