Naslovna Info Gradiška TEŽAK POLOŽAJ LICA SA INVALIDITETOM U GRADIŠCI

TEŽAK POLOŽAJ LICA SA INVALIDITETOM U GRADIŠCI

GRADIŠKA – Predsjednik Udruženja paraplegičara opštine Gradiška Uroš Borković rekao je da su zapošljavanje, arhitektonske barijere i veoma male naknade za tuđu njegu i pomoć problemi sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom sa područja ove lokalne zajednice.

Na okruglom stolu o temi “Položaj lica sa invaliditetom”, Borković je rekao da je položaj ovih lica u Republici Srpskoj, pa i na području opštine Gradiška, veoma težak, budući da se poslodavci rijetko odlučuju da ih zaposle.

On je istakao da veliki problem predstavljaju veoma niske naknade za tuđu njegu i pomoć, jer većina lica sa 100 odstotnom invalidnošću živi isključivo od te pomoći koja isnosi 165 KM, a lica koja djelimično zavise od tuđe njege i pomoći primaju 82 KM.

Borković je izrazio nadu da će opština Gradiška nastojati da održi redovnost isplate izdvajanja za rad osam udruženja lica sa invaliditetom, te da će u narednoj godini veliki dio arhitektonskih barijera u gradu biti otklonjene.

Predsjednik Udruženja amputiraca „Udas“ Gradiška Nada Jokić istakla je da poslodavci i pored toga što ostvaruju određene beneficije ukoliko zaposle invalidno lice rijetko ili gotovo nikako se odlučuju za to.

-Poslodavac koji zaposli invalidno lice ostvaruje stimulativna sredstva u iznosu od 3.000 KM kao i povrat ukupnih doprinosa za to lice, za vrijeme trajanja ugovora o radu – naglasila je Jokićeva.