Naslovna Info Gradiška TEŠANOVIĆ: JOŠ NIJE DOSTIGNUTA NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE NAD ŽENAMA

TEŠANOVIĆ: JOŠ NIJE DOSTIGNUTA NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE NAD ŽENAMA

GRADIŠKA – Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović izjavila je danas u Gradišci da je od prvog zakona u vezi sa nasiljem nad ženama, koji je usvojen 2005. godine, dosta toga promijenjeno, ali da nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama još nije dostignuta.

-Nasilje je društveni problem na koji želimo ukazati i poslati poruku da nijedna žena ne smije da trpi nasilje, jer postoje institucije koje će ih zaštititi. Treba, prije svega, znati koje su to institucije, jer, prema nekim istraživanjima, trinaest odsto žena u Srpskoj ne znaju da postoje istitucije kojima mogu da se obrate – rekla je Tašanovićeva na predavanju “Nasilje nad ženama – uzroci, posljedice i preventive”, koje Aktiv žena SNSD organizovao u Kulturnom centru u Gradišci.

Predavanju, koje je organizovano povodom međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, prisustvovale su članice aktiva žena opštinskih organizacija SNSD-a Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora, koje pripadaju Izbornoj jedinici 2.

Predsjednik Aktiva žena SNSD Gradiška Ranka Perić Romić istakla je da postoje zakonske regulative koje se bave sankcionisanjem nasilja nad ženama, ali da još nije u potpunosti izgrađena svijest u duštvu da treba prijaviti nasilje nad ženama.

-Još nismo potpuno svjesni da čin nasilja nad ženam ima i društvene posljedice, jer osobe koje su žrtve nasilja otežano obavljaju svoje radne i druge svakodnevne obaveze. Stalna edukacija o nasilju nad ženama nije završen proces, traje godinama, i ne traba od njega odustajati – naglasila je Romićeva.

Predavanju i edukaciji na temu o borbi protiv  nasilju nad ženama prisustvovao je i zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić.