Naslovna Info Tešanj već postao Evropa

Tešanj već postao Evropa

Svjetski magazin „Financial Times“ smjestio je općinu Tešanj među top deset regija jugoistočne Evrope za opravdanost investicija. Brojni su parametri koji su ovu općinu stavili u sami vrh ulaganja jugoistočne Evrope. Reporteri „Dnevnog avaza“ obišli su jučer postrojenja nekih od kompanija zahvaljujući čijem poslovanju u ovom dijelu BiH biro za zapošljavanje skoro da i ne treba. Grupacije „As“, „Hifa“, zatim kompanija za proizvodnju pumpi i filtera „Pobjeda“, kompanija za proizvodnju i preradu pilećeg mesa „Madi“, „Mann+Hummel, samo su neki od generatora razvoja ove regije.

pobjedanova

“Pobjeda“: Proizvode za „Mercedes“  

Raspodjela prihoda

Promet kompanija s područja ove općine godišnje iznosi oko 1,5 milijardi KM. Svaki 17 šleper iz Federacije koji prijeđe granicu natovaren je u Tešnju. Ključ velikog privrednog rasta vjerovatno leži u rečenici Hajrudina Ahmetlića, jednog od vlasnika „Hifa“ grupacije.

– Tešnjaci se međusobno pomažu. Možda se u Tešnju i potučemo, ali već u Sarajevu smo jedan uz drugoga – dijagnosticirao je odnose privrednika okupljenih u Udruženju.

madi5

 „Madi“: Jedan od najvećih proizvođača pilećeg mesa

Ipak, načelnik Suad Huskić kaže da ih boli raspodjela prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

– Raspodjela prihoda od poreza ne prati prirodnu niti ekonomsku logiku. Tako je odlukom o raspodjeli PDV-a, prema koeficijentima za 2016. godinu, općini Tešanj pripalo manje novca od poreza. Radili smo više, ali nam se manje vraća, oko pet posto za 2016. godinu – kaže Huskić.

huskic5

Huskić: Nismo krava muzara 

On je to i slikovito objasnio.

– Kako će šleper koji iz naše „Pobjede“ vozi pumpe za automobile voziti ovakvom cestom? Kako će najveći proizvođač igračaka u Evropi investirati u Tešanj kada ulice nisu čiste ili, recimo, korito rijeke nije uređeno? Ljudi ne shvataju da mi nismo „krava muzara“, mora se ulagati da bi se više dobivalo – kaže Huskić za naš list.

Jedan od privrednih giganata svakako je i grupacija „Hifa“. Sve je počelo osnivanjem preduzeća HIFA d.o.o. i otvaranjem benzinske pumpe u Tešnju. Nakon toga, došlo je do formiranja mreže benzinskih pumpi, a generirale su se i ostale firme, članice grupacije i s predznakom Hifa – „Oil“, „Petrol“, “Benz“, “Oktan“, “Tank“ te „Eurometali”, „Euroroal“, „Euro-stil“…

– Ove godine planiramo i značajna ulaganja u poljoprivredu. Do nekih 5.000 krupnih grla – kaže Hajrudin Ahmetlić.

ahmetic5

 Ahmetlić: Pomažemo se

Svaki kamion njemačkog giganta „Mercedesa“ u sebi će imati ugrađenu pumpu za vodu i ulje proizvedenu u tešanjskoj tvornici „Pobjeda“. Kasim Bejdžakić, direktor kompanije, proveo nas je kroz postrojenje, gdje je na dijelovima pumpi već ugraviran znak „Mercedesa“.

– Ovo je projekt vrijedan dva miliona eura. Velika je čast raditi za tako veliku kompaniju i steći njihovo povjerenje, koje ne želimo izgubiti i na osnovu kojeg želimo aplicirati i u budućnosti na druge projekte. Dosta smo i ulagali, posljednja mašina koju smo instalirali koštala je 750.000 eura, a ona se koristi u provjeri i mjerenju proizvoda – pojašnjava Bejdžakić.

bejdzakic5

Bejdžakić: Dosta smo ulagali 

Novi koncept

Samo nekoliko stotina metara niz ulicu od „Pobjede“ – novo postrojenje, nova radna mjesta, novi koncept – kompanija „Madi“, za proizvodnju pilećeg mesa. Naš domaćin Esmir Kotorić, pomoćnik direktora, upoznao nas je s proizvodnim ciklusom. Prije ulaska u proizvodnu halu, naravno, navlačenje kape, rukavica, mantila, dezinfekcija ruku… Pravila su jasna, sve se radi po evropskim standardima.

– „Madi“ je danas jedan od najvećih proizvođača pilećeg mesa u regionu. Najviše izvozimo u Srbiju i Crnu Goru. Puštena je u funkciju i najveća klaonica na Balkanu. Proizvodni ciklus smo zaokružili od uzgoja peradi, pa do krajnjeg proizvoda – kaže Kotorić.

kotoric5

Kotorić: Najveća klaonica  

Sa 35. na 7. mjesto u FBiH

Prema indeksu razvijenosti, sa 35. mjesta, koje je zauzimao 2007. godine, Tešanj je u 2014. došao na 7. u Federaciji. Naravno, zabilježen je i trogodišnji rast broja zaposlenih od 20,3 posto.

 
Autor: E. TRAKO – Dnevni avaz