Naslovna Info Gradiška Takmičenje kulinara: Miris kotlića punih slasti širio se Lijevčem (FOTO)

Takmičenje kulinara: Miris kotlića punih slasti širio se Lijevčem (FOTO)

GRADIŠKA – Na “Kotlićijadi” koju su organizovali prvi put, sa namjerom da postane njihova tradicija, mještani Lužana kod Gradiške su krajem augusta okupili stotinak kulinara iz mnogih mjesta.

Nenad Bajić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice i Sportskog društva Lužani, pohvalio nam se uspješnom organizacijom, dobrim odzivom i velikim interesovanjem mještana. On je kazao za Srpskainfo da su se na njihov poziv odazvali najbolji kuvari iz ovog regiona, nekoliko gradova i opština Republike Srpske demonstrirajući čaroliju različitih okusa, sa specifičnostima pojedinih mjesta.

– Na prijedlog mladih, odlučili smo da u svome selu organizujemo prvu „Kotlićijadu.“ Veoma smo zadovoljni odzivom. U goste nam je došlo desetak ekipa, višestrukih pobjednika na takmičenjima u pripremanju kotlića – kazao je Nenad Bajić, pominjući ekipe iz Ljubije, Lužana, Trebovljana, Cerovljana, Krajčinovca, Kruškika, Cimirota, Gradiške…

Naš sagovornik je uvjeren da su ovim načinili veliki korak ka afirmaciji seoskog turizma. Oni u centru sela posjeduju sportske, rekreativne i zabavne terene, te uređene parkove, gdje se svakodnevno okupljaju mladi Lužana, a dolaze i njihovi vršnjaci iz udaljenijih mjesta.

Stanovnici Lužana, organizatori ove manifestacije, ohrabreni su prvim iskustvima, a njihovi gosti pohvalili su gostoprimstvo i organizaciju. Članovi Lovačkog udruženja iz Miske Glave kod Ljubije koriste domaće sastojke, začinsko bilje i povrće svog kraja u pripremanju kotlića. Miloš Latinović je za čitaoce Srpskainfo  objasnio suštinu njihovog lovačkog kotlića, koji se na vatri krčkao duže od tri sata.

– Koristimo dvije vrste mesa, od srne i vepra, potom povrće, luk, mrkvu, peršun iz naših bašta i začinsko bilje ubrano u šumi, u lovištu. Ovdje smo veoma dobro prihvaćeni, srdačno dočekani, družimo se, razmjenjujemo iskustva. Osvojili smo više nagrada na takmičenjima u Republici Srpskoj, mada je za nas druženje u prvom planu – kazao je Marjanović, sa kojim su u ekipi Milan Komosar, Neđo Komosar, Živko Babić i Željko Vuković.

Lovačko društvo Trebovljani takođe je pripremilo ukusan kotlić. U ekipi su se istakli Vlado Jovanić, Velimir Guskić, Milan Guskić, Željko Lukić, Radoslav Tošić, Aco Kragulj, Viktor Latinović, Radenko Novković, Željko Milošević…

– Zajedno radimo, zajedno idemo u lov i zajedno pripremamo kotlić. Ovo nam je treće učešće na „Kotlićijadi“; prethodno smo jednom pobijedili i jednom bili treći – kazali su za Srpskainfo članovi brojne ekipe iz Trebovljana.

POBJEDNICI

Najbolji kotlić, prema ocjeni žirija, pripremila je Lovačka sekcija iz Miske Glave kod Ljubije. Ekipni pobjednik u bacanju kugle je Kruškik, a u pojedinačnoj konkurenciji Mirjan Cvijić, drugi je Dragan Francuz, a treći Slaviša Radivojac. Među posjetiocima „Kotlićijade“ bio je Ljubo Marjanović iz Cerovljana, koji je pola vijeka radio u Austriji. Nakon penzionisanja vratio se u rodno mjesto, a u Lužane je doveo unuka Viktora Zrnića.

– Nigdje nema takve ljepote, dobrih ljudi i odlične hrane, kao kod nas. Sada u penziji pokušavam bar djelimično nadomjestiti propušteno u mladosti – naveo je Marjanović za Srpskainfo.

Izvor: Srpska info