Naslovna Info Tajni plan za rušenje Dodika, kulminacija odmah nakon Božića

Tajni plan za rušenje Dodika, kulminacija odmah nakon Božića

BANJALUKA – Predsjednik RS Milorad Dodik mogao bi se naći na udaru određenih snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku prije svega u interesu građana Srpske, donosi ruski sajt Sputnjik.

Ovaj sajt je, kako se tvrdi u tekstu, imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije Republike Srpske, dogovoren sa određenim međunarodnim centrima, na rušenju aktuelne vlasti u RS predvođene Dodikom.

Posebnu pažnju, prema pomenutom planu, međunarodni centri pridaju i detaljnoj analizi kontakata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa Rusijom i njenim liderima.

Svakodnevni napadi

Kako se navodi, plan bi sprovele članice opozicionog Saveza za promjene: Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret, koji inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama.

Plan podrazumijeva svakodnevne žestoke napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “koga treba dodatno potpirivati i provocirati, uz permanentnu kriminalizaciju njegove ličnosti i stalne optužbe za navodno pokrivanje kriminalizovanih osoba”.

Dodaje se da treba ići i u permanentno recikliranje navodnih afera koje plasira jedna televizija iz Republike Srpske, neki portali iz Banjaluke i jedan dio federalnih medija, a u akciji rušenja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj podršku će pružiti i pojedini mediji iz regiona.

Plan rušenja vlasti u Republici Srpskoj podrazumijeva i stalne optužbe na račun Vlade RS i premijerke Željke Cvijanović, koju treba, kako u planu piše, “nastaviti optuživati i pritiskati direktnim diskreditacijama oko već poznatog snimka i stalno plasirati u javnost o Cvijanovićevoj nesposobnosti i nekompetentnosti”.

Destabilizovati Narodnu skupštinu RS

Prema pomenutom planu, i Narodnu skupštinu Republike Srpske treba što više destabilizovati, koristiti sve mogućnosti njene blokade, kako bi se stvorio utisak da je Republika Srpska blokirana i nefunkcionalna te da Vlada i predsjednik Republike Srpske nemaju legitimitet za političke odluke. Iz Centra se čak sugeriše Savezu za promjene da pokuša da u Narodnoj skupštini pridobije neke poslanike i preokrene ih u korist Saveza za promjene.

U napadima na aktuelnu vlast u Republici Srpskoj u planu se apeluje na jednistvo opozicionih lidera Saveza za promjene predvođenog najodlučnijim za rušenje vlasti, liderom Srpske demokratske stranke, Mladenom Bosićem.

Kulminacija napada na Dodika i aktuelnu vlast i maksimalan efekat trebalo bi, kako je predviđeno, da se postigne nekoliko dana poslije Božića.

U planu rušenja vlasti u Republici Srpskoj navodi se i da su za akciju opozicije u Republici Srpskoj obezbijeđena “dodatna relevantna finansijska sredstva”, kao i da decembar treba iskoristiti za jačanje ljudi iz Republike Srpske na pozicijama u BiH koji će zaoštravati retoriku prema vlasti u Republici Srpskoj.

Savjeti instruktora

Svi angažovani na rušenju aktuelne vlasti u Republici Srpskoj treba da se drže dogovora Štaba i savjeta instruktora, piše u planu, prenosi Sputnjik.

Izgleda da je sa ovim planom opozicije u Republici Srpskoj i nekih međunarodnih centara upoznat i sam vrh Republike Srpske na šta navodi gostovanje Milorada Dodika na Radio televiziji Republike Srpske 20. novembra, kada je rekao da je upoznat da postoji “edukacija opozicije koju predvode mnogi strani centri, motivisana da bi se srušili osnovne vrijednosti društva u Republici Srpskoj”.

Dodik je tada ustvrdio da lider SDS-a Mladen Bosić i opozicija imaju ozbiljne namjere da uruše Republiku Srpsku do mjere da bude nemoguće poboljšati situaciju.

A u intervjuu koji je za Sputnjik dao prošle nedjelje, Dodik je rekao da mnoge iritira njegov stav da “živi u BiH zato što mora, a da je njegova ljubav RS i Srbija”. Naveo je i da je izložen ozbiljnim prijetnjama zbog nastojanja da sprovede referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, a da po tom pitanju “često od lokalnih političara čuje isto što i od stranaca”.