Naslovna Info Gradiška SVINJOGOJSKA FARM “TOP FARM” IZ NOVE TOPOLE U NOVIM INVESTICIJAMA: PLANIRAJU ULAGANJA...

SVINJOGOJSKA FARM “TOP FARM” IZ NOVE TOPOLE U NOVIM INVESTICIJAMA: PLANIRAJU ULAGANJA OD NEKOLIKO MILIONA EVRA U PROIZVODNJE KAPACITETE

GRADIŠKA – Holandska firma ”Jansen Investments”, valasnik 50 odsto kapitala Svinjogojske farme “Top farm” iz Nove Topole, i novi suvlasnik  novotopolske  farme “Lain Internacional” iz Monaka, planiraju da u naredne dvije godine investiraju nekoliko milona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta, nabavku rasplodnih svinja  i uduplaju godišnju proizvodnju tovljenika, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare suvlasnik i direktor “Top farma”, Hari Jansen.

Nove investicije u  jednoj od najvćih svinjogojskih farmi u regionu, naveo je Jensen,   omogućene su između ostalog uspješnim završetkom pravnog spora sa bivšim suvlasnikom firme Markom Dragićem, čiji je prijedlog za pokretanje stačaja u “Top farmu” Okružni privredni sud u Banjaluci odbio 26. februara ove godine.

“Zajedno sa novim suivlasnikom farme, firmom “Lain internacional”, koja je od Marka Dragića otkupila drugu polovinu vlasničkog kapitala “Top farma”, definisan je dvogodišnji plan ulaganja, prema kojem će,  sa trenutnih oko 1000 raspolodnih svinja, matično stado biti uvećano za 2500 do 3000 novih kvalitetnih grla. Time će i godišnja proizvodnja,  od oko 25 000 tovljenika, biti uduplana”, naveo je Jansen.

On je istakao da, imajući u vidu da se u BiH uvozi oko 75 odsto svinjskog mesa, prije svega proizvodnju planiraju plasirati na domaće tržište, te da takođe planairaju da nastave saradnju sa fabrikom za proizvodnju stočne hrane “Rapić” iz Gradiške, i da stočnu hranu nabavljaju isključivo od domaćih proizvođača.

Jansen se zahvalio radnicima, koji su, kako je rekao, zajedno sa menadžmentom firme uložili veliki napor da sačuvaju farmu i ne dozvole da ode u stačaj.

“Planiramo da ulažemo u osavremenjavanje proizvodnje i automatizaciju prizvodnog procesa, ali imajući u vidu specifičnost djelatnosti  u planu je i prijem novih radnika”, naglasio je Jansen.

Jovana Galić, predstavnik radnika “Top farma”, istakla je da su radnici zadovoljni što je uspješno završena dugogodišnja pravna bitka sa bivšim suvlasnikom Markom Dragićem, te da očekuju da je dolazak novog stranog inevstitora početak novog uspješnijeg poslovanja ovog preduzeća.

“30 radnika “Top farma” pokazali su veliku istrajnost i iznijeli najveći tret pravne bitke koje je završena na zadovoljstvo radnika, i u potpunosti će podržati sve aktivnosti predviđene novim poslovnim planom preduzeća”, naglasila je Galićeva.

RADIO GRADIŠKA