Naslovna Info Gradiška Svi automobili se voze, samo se Fićo voli

Svi automobili se voze, samo se Fićo voli

GRADIŠKA – Legendarni „fićo“, automobil koji je, prema mišljenju mnogih, motorizovao bivšu Jugoslaviju, te služio kao službeno vozilo nekadašnje milicije i danas se može sresti na putevima širom regiona.

Iako je serijska proizvodnja čuvenog modela „Zastave“ iz Kragujevca okončana prije gotovo tri i po decenije, zahvaljujući ljubiteljima oldtimera pojedini primjerci ove mini krstarice još uvijek žive, te podsjećaju na neka srećnija i davno zaboravljena vremena.

Jedan od zaljubljenika u „fića“ je i Branko Tomić iz Gradiške, koji je vlasnik „Zastave 750“, iz 1979. godine. Ovaj profesor fizičkog vaspitanja „fiće“ vozi više od dvije decenije.

– To je moj hobi iz dječačkih dana. Vremenom su ljubav, ali i potreba za rezervnim djelovima prerasli u nešto više, pa sam unazad desetak godina sa nekoliko prijatelja počeo da se bavim i restauracijom ovog kultnog jugoslovenskog automobila – priča za SeeSrpska Tomić.

Svog prvog „fića“ kupio je još kao dječak, dok nije imao položen vozački ispit.

– Do sada sam bio vlasnik pet legendarnih kragujevačkih automobila. U njih sam ulagao dosta slobodnog vremena i novca, kako bi bili vraćeni u što originalnije stanje. Posao restauracije je jako mukotrpan, traje mjesecima, čak i godinama – priča Branko.

Kroz smijeh dodaje da je svaki kilometar sa „fićom“ nova avantura, te da vlasnici ovih četvorotočkaša ne govore uzalud kako se svi automobili voze, samo se „fićo“ voli.

Ovaj čuveni mali jugoslovenski automobil proizvodio se u Zavodu „Crvena zastava“ u Kragujevcu, po licenci italijanskog „FIAT-a“.

Prvi „fićo“ proizveden je 18. oktobra 1955. godine, dok je posljednji sa fabričke trake sišao u novembru 1985. godine.