Naslovna Info Gradiška Svetski uspeh porodične firme kod Gradiške: Prave delove za „audi“ i „porše“

Svetski uspeh porodične firme kod Gradiške: Prave delove za „audi“ i „porše“

GRADIŠKA – U malim radionicama braće Krešimira i Tomislava Bodrožića u selu Kozinci kod Gradiške, 42 radnika proizvodi delove visoke tehnologije za sportske modele “mercedesa”, “poršea”, “audija” i drugih tipova automobila.

Krešimir je direktor porodičnog preduzeća koje mesečno na nemačko tršište plasira robu vrednu 200.000 evra. Osim nultih serija za automobile, njihovu proizvodnu paletu čine specijalni delovi za mašinsku industriju.

 U zakupljenim objektima u Kozincima su moderne CNC mašine pomoću kojih radnici, osposobljeni u nemačkim fabrikama, udovoljvaju komleksnim narudžbama. Oni sa velikim uspehom, znanjem i veštinom, mikronskom preciznošću obrađuju metal, aluminijum, plastiku i druge materijale.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

– Prethodno smo se bavili trgovinom iste robe a potom, zajedno sa našim kupcima došli na ideju da sami počnemo proizvoditi. Dobili smo kredit, dobro isplanirali posao i to nam se posrećilo. Počeli smo sa četiri mašine i pet radnika, potom proizvodnju višestruko proširili. Profit smo uvek ulagali u mašine i nova radna mesta – kaže Krešimir Bodrožić, podsećajući se da su u početku radnici, sa bogatim iskustvom u bivšoj fabrici “Čajavec”, dolazili iz Banjaluke na posao u Kozince.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Sada je većina zaposlenih iz Gradiške a ostvarili su i dobru saradnju sa Tehničkom školom. Najbolje učenike koji ovde obavljaju praktični deo nastave stipendiraju a nekoliko najboljih su zaposlili odmah nakon sticanja diploma.

U ovaj uspeh, osim znanja i nemačke upornosti ugrađena je i ljubav kao pokretačka snaga i motivacija. Krešimir Bodrožić, suvlasnik i direktor preduzeća, rođen je u Štutgartu, školovao se Bilefeldu i drugim nemačkim gradovima, povremeno živeo u Crikvenici u Hrvatskoj, gde je upoznao suprugu Mirelu, poreklom iz okoline Gradiške. Osim povoljnog poslovnog ambijenta u ovom delu RS, Krešimirova supruga je takođe uticala da ovde započnu svoj biznis. Sada su se sasvim uklopili u sredinu osećajući pripadnost selu i opštini u kojoj žive i rade više od deceniju.

Krešimir Bodrožić

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaKrešimir Bodrožić

– Najteže mi je pitanje, odakle si. Tada uvek zamucam. Moj otac je iz Dalmacije, majka iz Karlovca, živeo sam u Hrvatskoj i Nemačkoj a sada sam ovde i tu se najbolje osećam. Sada sam valjda iz Kozinaca, gde planiramo kupiti kuću bez obzira što jednu već imamo u Crikvenici – objašnjava Krešimir.

U gradiškom kraju mu se, kaže, dopada ali u poslovnom smislu bi voleo kada bi se promenili odnosi, stekla veća sigurnost za investicije a zahtevi rešavali efikasnije i na regularan način, ne preko poznanika i prijateljskih veza.

Radnici imaju redovne plate

–Niko nema istu platu a svakog meseca su drugačiji iznosi, zavisno od prekovremenog rada, noćnih sati, redovnih i dodatnih beneficija, rada na praznike i slično. Niko od radnika se ne žali na visinu a ja nemam primedbi na njihov rad – kazao nam je Krešimir, ne iznoseći prosečne sume.

BLIC