Naslovna Info Gradiška SVETSKI I DOMAĆI VELIKANI MEĐU GRADIŠKIM STUDENTIMA

SVETSKI I DOMAĆI VELIKANI MEĐU GRADIŠKIM STUDENTIMA

GRADIŠKA – Na inicijaticu Ranka Bakića, direktora Visoke škole ‘Primus’ iz Gradiške, akademski slikar Rajko Popović otpočeo je svoj najveći likovni poduhvat. Reč je o izradi više od 250 portreta najznačajnijih svetskih mislilaca, naučnika , književnika i drugih velikana.

Posebno mesto će pronaći zavičajni umovi, koji su doprineli razvoju ovoga kraja.

-Želja nam je da u okviru visoke škole stvorimo jedan akademski ambijent. Našim studentima i profesorima , a i građanima ove i susednih opština želimo da na jednom mestu pokažemo najveće svetske umove, od Platona i Aristotela, do Nikole Tesle i Milutina Milankovića, kaže Bakić.

Popović, koji važi za slikara sa posebnom sklonošću ka pejzažima i avanturama imponuje angažman u ‘Primusu’. Stigao je gotovo do polovine zamišljenog projekta.

-Svaki urađeni portret mi daje dodatnu motivaciju. Presrećan sam jer će ovo praktično biti moja stalna galerija, koju će svakodnevno razgledati mladi ljudi. Završio sam antičke mislioce, potom poznate fizičare i veći broj istaknutih pisaca. Primenjujem razne tehnike, kaže Popović.

Na zidovima prostorija ‘Primusa’ već su svoja mesta ‘zauzeli’Konfučije, grčki filozofi, potom Leonardo Da Vinči, Darvin, Josif Pančić, te Nikola Tesla, Ajnštajn, Andrić, Meša Selimović i mnogi drugi.

Svoje počasno mesto će dobiti i glumac Uglješa Kojadinović, nekadašnji guverner NBJ Radovan Makić, Vaso i Veljko Čubrilović, slikar Omer Mujadžić i mnogi drugi znameniti Gradiščani i meštani susednih opština. Ovaj projekat će biti okončan u prvoj polovini tekuće godine. Veruje se da će galerija svetskih i domaćih velikana biti najveć postavka portreta u celom regionu.

B.Grgić