Naslovna Info Svetosavska akademija u Novoj Gradiški

Svetosavska akademija u Novoj Gradiški

GRADIŠKA – Na svetosavskoj akademiji koja je u nedelju naveče u Novoj Gradiški okupila stotinjak Srba, povratnika u Zapadnu Slavoniju, istaknuta je njihova privrženost svojoj vjeri i svetosavlju.

Novogradiški paroh Ognjen Twndžerić rekao je da se Akademija održava treću godinu zaredom, ističući da se vraća koja je bila prekinutan1941. godine.

Prije samog početka manifestacije svim učesnicima se obratio prof.dr. Aleksandar Jerkov, koji je također besjedio o sv. Savi.

 -“U životu svakog čovjeka postoje posebno delikatni trenutci i koliko sebe čovjek ne smije stavljati u prvi plan, toliko je lažno i neistinito ne reći istinu. Istinu o sebi u ovome trenutku. Ja sam vaš ako me prihvaćate, Slavonac po majci. I nakon dosta vremena opet sam došao u vaše lijepo mjesto, gdje sam u djetinstvu proveo delikatne trenutke sa svojom porodicom”.

Učestvovao je i Njegovo Preosveštenstvo Vladika pakračko-slavonski episkop gospodin Jovan, koji je na ovogodišnjoj akademiji objavio jednu od najvećih vijesti u povijesti Eparhije slavonske.

-”Prije nedjelju dana, prije mjesec dana u nju konačno je vraćena čuvena kako se nekada zvala Episkospka biblioteka, Episkopije slavonske.”

Kulturno umjetnički program bio je vrlo bogat, učesnici su imali prilike uživati u solo izvedbi harmonikaša, violinistice, predivnih dječjih glasova, dok je vrhunac večeri bio mješoviti zbor ”Uskliknimo s ljubavlju” SPD ”Jedinstvo” iz Banja Luke.

Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika i gradonačelnik Vinko Grgić koji je istaknuo kako pozdravlja ovakva događanja.

-”Ovo je vrhunski kulturno umjetnički događaj. Jako sam se lijepo osjećao. Drago mi je da je naš grad obogaćen za još jedan lijepi kulturni događaj.”

Osim posjetitelja s područja Nove Gradiške, ove godine odazvalo se mnoštvo srpske populacije s područja susjedne nam Gradiške.

Načelnik općine Gradiška Zoran Adžić također je prigodnim riječima pozdravio bal.

-”Ovo je zaista jedna vrsta zbližavanja, da se vratimo u duhu tolerancije, saradnje i poštovanja. Nova Gradiška i Gradiška su tu, jedni pored drugih, zato želimo da sarađujemo i sa jedne i sa druge strane Save.”

Izvor: Radio Nova Gradiška