Naslovna Info Gradiška Svečano otvoren Trg Čubrilovića (FOTO/VIDEO)

Svečano otvoren Trg Čubrilovića (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Trg Čubrilovića, posvećen najznačajnijoj gradiškoj porodici, svečano je otvoren danas.

Riječ je o čuvenoj porodici koja je s početka dvadesetog vijeka gradu dala učitelje ljekare, akademike, borce za nacionalnu slobodu, učesnike Sarajevskog atentata.

Veoma nadahnuto o otvaranju trga Čubrilovići, u čijem centralnom dijelu je spomenik Veljka Čubrilovića, govorila je Vera Vujčić, njegova unuka.

Vujčićeva je istakla da je o Veljku mnogo čula od bake Jovanke, te da je ovo veliki dan za porodicu Čubrilović.

-U njihovoj kući sam odrasla. Baka Jovanka je o Veljku uvijek pričala sa najvećom nježnošću.Živjeli su šest godina u braku punom ljubavi. Imali su iste poglede na slobodu i pretpostavili su svoj mirni porodični život revolucionarnoj aktivnosti. Aneksija BiH od strane Austrougarske pomjerila ih je u korijenu. Veljko je izgubio život, a baka je nastavila da njeguje uspomene na njega. Podigla je ćerku i nikad se više nije udala – ispričala je Vera Vujčić.

Nedjeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine RS takođe je oduševljen inicijativama koje gradska uprava i Zavičajni muzej sprovode u djelo.

-Ovaj spomenik Veljku Čubrilović neka služi kao ideja vodilja svim našim ljudima. Srpski narod je cijeli 20. vijek potrošio u borbi za svoja prava. S početka 20. vijeka Veljkina generacija je njegovala taj duh. Porodica Čubrilović je svojim obrazovanjem, porukama i ostavštinama jedan pozitivan primjer koga sigurno mogu baštiniti naredne generacije – rekao je Čubrilović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe da je djelimično vraćen dug grada prema svojim velikanima.

-Zahvaljujući naprednim porodicama kakva je bila porodica Čubrilović Gradiškaje između dva svjetska rata nosila naziv ‘Mali Beograd’. Prvenstveno po obrazovanim i časnim ljudima kakvi su bili Čubrilovići, rekao je Adžić.

Zanimljivo je da je na mjestu Trga Čubrilovića bila porodična kuća ove istorijski značajne porodice. Veljko je bio narodni učitelj, i zajedno sa braćom Vasom i Brankom učesnik sarajevskog atentata. Sestra Savka bila je ljekar i dobrovoljka u dva rata.
U porodici Čubrilovići izrođeno je desetoro djece od roditelja Jove i Savke.

Video:

Foto galerija: