Naslovna Info Gradiška Svečana akademija povodom Dana opštine Gradiška

Svečana akademija povodom Dana opštine Gradiška

GRADIŠKA – Svečana akademija povodom Dana opštine Gradiška biće održana u četvrtak, 23.aprila u velikoj sali Kulturnog centra u 20 časova, prenosi Radio Gradiška.

Član organizacionog Odbora za obilježavanje Dana opštine Gradiška 24.aprila i Dana pobjede nad fašizmom 2015.godine, Ljubimko Čakalj, rekao je da se ove godine obilježava 70.godina od oslobođenja Gradiške od fašističke okupatorske vlasti u Drugom svjetskom ratu i dodao da će  na Dan opštine, 24.aprila, u 9 časova biti  položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježja u gradskom parku.

Istog dana u Zavičajnom muzeju u Gradišci biće  otvorena izložba ’’Putevi slobode’’, dopunjena i nadograđena sa novom istorijskom  građom, koja će po prvi put put biti izložena oku javnosti.

Čakalj je dodao da će osmi  Festival tradicionalne gastronomije i kulturne baštine  ’’Zdravofest 2015.’’ biti  održan u petak, 24.aprila u gradskom parku sa početkom u 10 časova. Nakon svečanog otvaranja manifestacije, čiji je cilj njegovanje tradicije i očuvanje kulturne baštine, predviđeno je gastro takmičenje lovaca i ribolovaca, gastro izložba zdrave hrane i tradicionalne kuhinje, izbor najbolje rakije-šampion Zdravofesta, kao i promocija domaćih vina i sokova, pčelinjih i drugih eko proizvoda.Sve to biće upotpunjeno prigodnim  kulturno-umjetničkim  programom , izložbom etno radova i suvenira, i izložbom cvijeća i cvjetnih aranžmana.

Za 14 časova planirana je dodjela nagrada i priznanja. Čakalj  je rekao da se za učešće na manifestaciji “Zdravofest” ove godine prijavio veliki broj učesnika i dodao da očekuje učešće ekipa iz Hrvatske i Slovenije. Programom obilježavanja Dana opštine i Dana pobjede  nad fašizmom, u petak 24.aprila biće održan i koncert banjalučke filharmonije u Kulturnom centru Gradiška u 20 časova., dok je izložba  Udruženja likovnih umjetnika Gradiška  planirana 29.aprila u Kulturnom centru u 20 časova.

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9.maja, biće položeni vijenci i cvjeće na spomen-obilježja u Gradišci, Novoj Topoli i u Gornjim Podgradcima u 10 časova čime zvanično završava program obilježavanja Dana opštine i Dana pobjede nad fašizmom u Gradišci.
Pročitajte više na:http://gin.ba/vijesti/drustvo/3092-svecana-akademija-povodom-dana-opstine-gradiska