Naslovna Info Gradiška Sve više studenata iz Hrvatske na školovanju u Gradišci (Foto/Video)

Sve više studenata iz Hrvatske na školovanju u Gradišci (Foto/Video)

GRADIŠKA – Među stotinu studenata Visoke škole za poslovne studije “Primus” iz Gradiške kojima su u subotu uručene diplome, trećina je iz Hrvatske.

U ovoj visokoškolskoj ustanovi ističu da od 300 studenata ali i srednjoškolaca koji ovde pohađaju nastavu, visok procenat dolazi iz susedne države. Takva praksa je sve izraženija poslednjih nekoliko godina i u drugim školama gradiške opštine.

dekan SkrbicProfesor Vojislav Škrbić, dekan gradiškog “Primusa” kaže da je prekogranična saradnja u oblasti obrazovanja trasirana primenom bolonjskog procesa.

-Naše diploma, kao i drugih visokoškolskih ustanova u BiH koje rade po istom procesu su važeće u Hrvatskoj. To je otvorilo put za kvalitetnu saradnju a broj studenata koji se kod nas školuje to ilustruje na konkretan način – izjavio je “EuroBlicu” dekan Škrbić.

Marija Zlatić iz Slavonskog Broda, Igor Krijan iz Nove Gradiške i Vlado Tumura iz Gline su diplomci sedme generacije Visoke škole za poslovne studije. Oni su stekli diploma iz oblasti javne uprave, marketinga i ekonomije. Istovremeno, deo njihovih sunarodnika ovde se školuje na odsecima računarskih i informacionih tehnologija.

Studenti Primusa 2

-Za školovanje u BiH odnosno u Gradiški (RS) opredelila sam se iz više razloga. Prvo sam se raspitala i saznala da su diploma priznate u RH. Drugi razlog su cene školovanja koje su ovde, preko Save tojest u BiH neuporedivo jeftinije nego u Hrvatskoj – ispričala je medijima Marija Zlatić nakon što je na svečanosti primila diplomu.

Vlado Tumura iz Gline je diplomurao na odseku za pravne nauke. Studirao je vanredno jer je zaposlen u carinskoj upravi Ministarstva finansija Hrvatske u Glini.

-Iskreno ću reći da sam u početku bio skeptičan na ideju kolega koji su ovde diplomirali da idem po znanje i diploma u Republiku Srpsku.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da za takvu sumnju nisam imao razloga. Zadovoljan sam nastavom, profesorima i uslovima rada a ovaj stepen školovanja bitno će mi pomoći da napredujem na radnom mestu – kazao je “EuroBlicu” Vlado Tumura.

Identične stavove izneo je Igor Krijan iz Nove Gradiške koji, kako kaže, nije imao predrasuda po pitanju školovanja u susednoj državi.

-Zaposlen sam u Ministarstvu finansija Hrvatske. Diploma Visoke poslovne škole iz Gradiške u RS mi je važna. Nekada smo sa dve strane reke, pre rata dobro sarađivali u gotovo svim oblastima pa ne vidim razloga da tako sada ne nastavimo – uverava Krijan.

Student generacije, Željana Vučković iz Gradiške, istakla je da joj mnogo znači to što je student sedme generacije “Primusa”.

stident generacije Primus

Kaže da će nastaviti sa školovanjem i upisati master studije, a prihvatiće i ponudu “Primusa” da se zaposli kao asistent na ovoj visokoj školi.

Odškolovano više od hiljadu studenata

“Primus” je tokom deset godina odškolovao 1135 studenata.

 

Žele status univerziteta

U Visokoj školi za poslovne studije konkurišu za status Univerziteta. Ovde veruju da za to imaju uslove a lijevčanski region, kažu u “Primusu”, ima velike potrebe za širim spektrom u oblasti visokog obrazovanja.

gradiska06 visoka skola za poslovne studije u gradiski

Direktor  i osnivač Visoke škole “Primus” Ranko Bakić, istakao je da studenti sedme generacije sa “Primusa” odlaze “zadovoljni i sa  znanjem koje će da im koristi u privrednom i vanprivrednom sektoru”.

Bakić je rekao da je “Primus” u svojih deset godina odškolovao 1135 studenata, “za to vrijeme je ovladao visokim obrazovanjem”, i ima cilj da postane univerzitet sa pet studijskih programa.