Naslovna Info Gradiška Sve više nezbrinute dece u Gradiški: Apel za porodični smeštaj

Sve više nezbrinute dece u Gradiški: Apel za porodični smeštaj

GRADIŠKA – Čak 35 dece bez roditeljskog staranja iz Gradiške smešteno je u hraniteljske porodice i domove.

Ovim nije rešen problem sve većeg broja dece koju Centar za socijalni rade pokušava smestiti u hraniteljske porodice te bar delimično za njih obezbediti ljubav i pažnju. U ovoj instituciji apelovali su na porodice sa područja gradiške opštine da se uključe u program hraniteljstva. Biljana Kovačević, socijalna radnica je nakon sastanka sa sadašnjim i potencijalnim hraniteljskim porodicama rekla da su iskustva veoma dobra a očekivanja velika.
-U hraniteljskim porodicama na području gradiške opštine zbrinuto je 24 dece. Potrebe su još veće jer ovde beležimo porast nasilja u porodicama, siromaštva i drugih nepovoljnih okolnosti koje nepovoljno utiču na decu – kazala je Biljana Kovačević za “EuroBlic”. Ona podseća da su u takozvanim socijalno-pedagoškim zajednicama koje su više godina delovale pod okriljem Centra za socijalni rad zbrinuli 40 dece.
-Na naš javni poziv za uključenje u program hraniteljstva javilo se više porodica. Sada sa njima te porodicama koje već imaju to iskustvo organizujemo radionice. Put od interesovanja do preuzimanja dece je dug i odgovoran a procedura kompleksna, bez prava na grešku – navela je Kovačevićeva. Slavica Malešević iz Gradiške, još pre četiri godine primila je u svoju porodicu četiri devojčice uzrasta od sedam do 15 godina. Kaže da je njeno iskustvo dobro.
-Ljubav prema svojoj deci, koja su već odrasla, podelila sam sa ovim devojčicama. Naš odnos doneo nam je neki novi, oplemenjen porodični smisao. Prethodno je u mojoj porodici dve godine bio dečak kojeg smo prihvatili a on u nama pronašao izgubljenu roditeljsku toplinu i nežnost – kazala nam je Slavica Malešević. Dara Stajčić iz Gradiške je sa svojom porodicom zainteresovanja da preuzme brigu o jednom detetu. Nakon radionice u Centru za socijalni rad i razgovora sa porodicama koji su već stekle takvo iskustvo, još više je ohrabrena u svojoj nameri.
-Imamo uslove za hraniteljstvo. Moja kćerka je student i ona nas takođe podržava u tome. Nemam više nikakvih dilema, sada čekam da mi pošalju dete. Svi smo uzbuđeni u tome iščekivanju – rekla nam je Dara Stajčić.

Besparica
Centar za socijalni je u prioritet stavio samo najteže slučajeve jer je besparica ograničavajući faktor. Ova usluga košta 700 KM mesečno po jednom detetu a cilj je da ulogu domova sve više prezimaju porodice.

Socijalne kuće
U dve kuće koje su u Gradiški izgradili humanitarci iz Švajcarske organizovani su dnevni centri za decu sa smetnjama u razvoju i maloletne prestupnike. To je takođe jedan od vidova brige o deci i omladini u Gradiški.

Milan Pilipović EuroBlic